Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙΣ... ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ!

Η μελισσοκομία είτε σαν επάγγελμα είτε σαν χόμπι έχει ευχάριστες στιγμές, μα και δυσάρεστες. Ποιος δεν θα ήθελε να διηγείται ή να γράφει ευχάριστα γεγονότα και εμπειρίες που τον κάνουν υπερήφανο και ευτυχισμένο και να ακούει ή να διαβάζει από το ακροατήριο ή από τους αναγνώστες ωραία σχόλια και κριτικές;
Δεν είναι πάντα ευχάριστες οι στιγμές που ζουν οι μελισσοκόμοι. Για να χαμογελάσει ο μελισσοκόμος μια φορά, έχει καρδιοχτυπήσει, έχει κοπιάσει και ιδρώσει, έχει ξοδέψει πάρα πολλές. Οι παλιοί μελισσοκόμοι το ξέρουν καλά. Εγώ σαν νέος μελισσοκόμος είχα την ατυχία να ζήσω την πρώτη δυσάρεστη στιγμή στα τέσσερα χρόνια που ασχολούμε, και αφού έχω αποφασίσει να κοινοποιώ μέσω αυτού του blog τις μελισσοκομικές δραστηριότητες και τα γεγονότα θεώρησα υποχρέωση να τα μοιραστώ μαζί σας.
Στις 23 Ιουλίου λοιπόν, μετέφερα τα μελίσσια μου από τον έλατο στο κάμπο των Θεσπιών για εκμετάλλευση της ανθοφορίας του βαμβακιού και άλλων ανθοφοριών με σκοπό να δυναμώσω τα μελίσσια για να ακολουθήσει η μεταφορά στο πεύκο.
Σε σύντομη επιθεώρηση μετά από μια εβδομάδα είδα πράγματι τα μελίσσια να έχουν πάρει τα απάνω τους κουβαλώντας γύρες και με αύξηση του πληθυσμού.
Έμεινα ήσυχος. Μετά από απουσία τριών εβδομάδων πήγα για επιθεώρηση το Σάββατο 28 Αυγούστου και τα είδα όλα! Στην κυριολεξία όμως!
Η πρώτη κυψέλη οκ! Η δεύτερη οκ! Μόλις έφτασα στη τρίτη κυψέλη μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε.
Πρόκειται για μια κυψέλη με πάτωμα που έφερα από το έλατο με 13 πλαίσια πληθυσμό και η εικόνα είναι αυτή: Τελείως άδεια από πληθυσμό, και λεηλατημένη. Βαρρόα; Ή κάτι άλλο; Έξω από την κυψέλη δεν υπήρχε καμία σκοτωμένη μέλισσα. Γιατί εγκατέλειψε την κυψέλη το μελίσσι; Που μπορεί να πήγε ο πληθυσμός;
Πήρα όλα τα πλαίσια για την κατάψυξη και την κυψέλη για απολύμανση.
Στην πέμπτη κυψέλη δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη. Εδώ πρόκειται για κυψέλη με πάτωμα με 15 πλαίσια πληθυσμό.
Εδώ η εικόνα είναι αυτή: Άδεια από πληθυσμό, λεηλατημένη, αλά εδώ εντόπισα και συμπτώματα Αμερικάνικης σηψιγονίας ευτυχώς σε αρχικό στάδιο. Πήρα τα πλαίσια για κάψιμο και την κυψέλη για απολύμανση.
Στην όγδοη κυψέλη υπήρχαν στην είσοδο τρείς αχερόντιες πεταλούδες σκοτωμένες και μία μέσα στην κυψέλη. Ευτυχώς εδώ υπήρχε πληθυσμός οχτώ πλαίσια περίπου στο κάτω πάτωμα.
Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται και στην δέκατη κυψέλη και εγώ έχω αρχίσει να απελπίζομαι και είμαι έτοιμος να βάλω τα κλάματα.
Αυτή η κυψέλη έχει 17 πλαίσια και ήταν από τα ποιο δυνατά και με πολύ καλή απόδοση σε μέλι στον έλατο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό λέω.
Άδεια από πληθυσμό, λεηλατημένη, και γεμάτη από κηρόσκορο. Πήρα την κυψέλη με τα πλαίσια την έβαλα στην κατάψυξη για θεραπεία, και να δω τι έχει απομείνει από τα κεριά. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι έχει συμβεί. Λεηλασία και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα; Το αντίθετο; Ή κάτι άλλο;
-Σε καμία είσοδο κυψέλης δεν υπήρχαν σκοτωμένες μέλισσες.
-Βέβαιο είναι πως όλα τα μελίσσια έχουν αδυνατίσει αρκετά.
-Το μόνο που κατάλαβα είναι πως η μεταφορά σε διαφορετική περιοχή και ανθοφορία είναι κρίσιμη περίοδος για τα μελίσσια και χρειάζονται μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση.
Είναι βέβαιο πως ότι αφήνεις... σε αφήνει!

6 σχόλια:

  1. Λυπάμαι πολύ....αλλά φαντάζομε ότι δεν είσαι ο μόνος. Και εγώ στον κάμπο της Λάρισας, ολική καταστροφή σε πληθυσμούς από τα ραντίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών !

    Αλλά μπορεί κάποιος να τίναξε σε δικές του κυψέλες τον πληθυσμό σου. Υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω δεί το έργο και στα δικά μου μελίσσια.
    Εμείς να είμαστε καλά και μελίσσια θα ξανακάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι μου George, Κώστα, Σπύρο, Ixnilati, Ανέστη, σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Είναι όλα απολύτως σεβαστά και πιθανά. Πραγματικά ακόμα δεν έχω καταλάβει τι από όλα αυτά μπορεί να έχει συμβεί. Ευτυχώς μετά τις άμεσες παρεμβάσεις το κακό σταμάτησε εκεί, με απώλειες τρία μελισσοσμήνη. Τα υπόλοιπα έχουν κανονική ανάπτυξη και αύξηση πληθυσμού κανονικά. Όλα καλά!
    Σας εύχομαι καλό Φθινόπωρο, καλή δύναμη και επιτυχία σε ότι κάνετε και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή