Οι όροι και οι προδιαγραφές για τη χρήση της ένδειξης «ρακόμελο» ως συμπληρωματικής των επωνυμιών πώλησης «λικέρ (ηδύποτο)» ή «αλκοολούχο ποτό», από τους ποτοποιούς , καθορίζονται με την με αριθμό 3001712/237/Δ29 απόφαση του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με την απόφαση, η αλκοόλη πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από «τσίπουρο − τσικουδιά» και η γλύκανση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μέλι. Επίσης, η παρασκευή και η εμφιάλωση των προϊόντων να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω συμπληρωματικής ένδειξης στην επωνυμία πώλησης Α) «λικέρ (ηδύποτο)» ή Β) «αλκοολούχο ποτό» πρέπει:
• Η αλκοόλη να προέρχεται αποκλειστικά από «τσίπουρο-τσικουδιά» όπως ορίζεται στο εδάφιο α΄ της παρ/ φου 3 του άρθρου 10 της υπ' αρ. 3010878/1396/0029/11-6-2003 (ΦΕΚ 832/Β΄/25-6-2003) όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αρ. 3018093/2377/0029/9-8-2007(ΦΕΚ 1634/ Β΄/17-8-2007) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
• Η γλύκανση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μέλι όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 67 (παράρτημα Ι και ΙΙ) του Κώδικα Τροφίμων, Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης έτσι ώστε η ελάχιστη περιεκτικότητα του εν λόγω σε σάκχαρα να είναι 100 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το λικέρ και 70 γραμμάρια ανά λίτρο τελικού προϊόντος εκφρασμένη σε ιμβεροσάκχαρο για το αλκοολούχο ποτό.
Το εν λόγω ποτό «λικέρ-ρακόμελο » ή «αλκοολούχο ποτό-ρακόμελο» πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Εμφάνιση: Διαυγές με χρώμα ανοικτό έως σκούρο καφέ. Για το χρωματισμό αυτού μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσον προσαρμογής του χρώματος.
Άρωμα: Άρωμα μελιού το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται με αρτύματα κανέλλας, γαρύφαλου, γλυκάνισου κ.λ.π. ή φυσικά εκχυλίσματα αυτών. Για την εκχύλιση των αρτυμάτων, ανάλογα με την μέθοδο παρασκευής του ποτού, δύνανται να χρησιμοποιούνται μόνο νερό ή τσίπουρο/τσικουδιά.
Αλκοολικό Τίτλο: Ο ελάχιστος κατ΄ όγκο αλκοολικός τίτλος του τελικού προϊόντος είναι 20,0% vol.
Επιπλέον για να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω συμπληρωματικής ένδειξης πρέπει, η παρασκευή και η εμφιάλωση των προϊόντων να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της Ελλάδας.
Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση «λικέρ (ηδύποτου)» ή «αλκοολούχου ποτού» με την συμπληρωματική ένδειξη «ρακόμελο» πρέπει να υποβάλλουν στην Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. που είναι κατά τόπον αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο του ποτοποιείου τους, σχετικό φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει την ποιοτική σύνθεση του εν λόγω Α) «λικέρ (ηδύποτο)» ή Β) «αλκοολούχου ποτού» και υπόδειγμα επισήμανσης αυτού. Η χημική υπηρεσία μετά την εξέταση των στοιχείων θα χορηγεί στους ενδιαφερόμενους έγκριση για την χρήση της ανωτέρω ένδειξης συμπληρωματικά προς την επωνυμία πώλησης αυτών.
Η Χημική Υπηρεσία θα προβαίνει σε τακτικό έλεγχο των ποτοποιών που έχουν λάβει έγκριση για την χρήση της ανωτέρω συμπληρωματικής ένδειξης και σε περίπτωση καταστρατήγησης των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, εκτός της εφαρμογής σε βάρος του ποτοποιού των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, δύναται να προβεί και σε ανάκληση της ανωτέρω έγκρισης.
Δήμος Λεβαδέων:Αιτήσεις για μείωση-απαλλαγή δημοτικών τελών Καθαριότητας –
Ηλεκτροφωτισμού σε ευπαθείς ομάδες
-
Ο Δήμος Λεβαδέων στα πλαίσια της συμπαράστασης προσώπων που πλήττονται
κοινωνικά,
Συνέχεια εδώ
Πριν από 33 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου