Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Βαρρόα

Η μεγαλύτερη απειλή κατά των μελισσών
Η βαρροϊκή ακαρίαση βρίσκεται μεταξύ των ασθενειών που ταλαιπωρούν τα τελευταία 25 χρόνια τόσο την παγκόσμια όσο και την ελληνική μελισσοκομία.
Η αποτελεσματική αντιμετώπισή της προϋποθέτει την ορθολογική διαχείριση και χρήση των αντιβαρροϊκών φαρμάκων.
Το παράσιτο.
Οι βαρρόα αναπαράγονται στα σφραγισμένα κελιά του γόνου μαζί με τις αναπτυσσόμενες μέλισσες και έτσι εμφανίζονται ταυτόχρονα μέσα στην κυψέλη. Ο κύκλος ζωής και αναπαραγωγής της βαρρόα είναι παράλληλος με αυτόν της μέλισσας, γεγονός που εξηγεί τη γενίκευση της μόλυνσης και την πλήρη εξαφάνιση μεγάλου αριθμού μελισσοσμηνών. Η βαρρόα, ένα άκαρι ορατό με γυμνό μάτι, τρέφεται με την αιμολύμφη των μελισσών. Η γονιμοποιημένη θηλυκή βαρρόα μπαίνει στο κελί του γόνου 30~60 ώρες πριν το σφράγισμά του. Πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα μέσα στα σφραγισμένα κελιά του γόνου και εξασθενίζει τις αποικίες με συνέπεια να υποκύπτουν σε άλλες ασθένειες.
Ένα μελισσοσμήνος που δεν υπόκειται σε θεραπεία μπορεί να εξαφανιστεί σε τρία χρόνια.
Για να είναι τελείως αποτελεσματική μια θεραπεία πρέπει να καταστρέψει τα ακάρεα που είναι εγκατεστημένα πάνω στις ακμαίες μέλισσες αλλά και εκείνα που βγαίνουν από τα προσβεβλημένα κελιά του γόνου όπου και πολλαπλασιάζονται. Τα φάρμακα.
Για να χρησιμοποιηθεί μια ουσία ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της βαρροϊκής ακαρίασης πρέπει να είναι αποτελεσματική, ασφαλής για τις μέλισσες, ασφαλής για τον καταναλωτή, και να μην αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα στο μέλι και στο κερί.
Τα εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σκευάσματα για την βαρροϊκή ακαρίαση εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρρόα και την ανυπαρξία καταλοίπων στο μέλι και το κερί.
Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου.
Τα χημικά ακαρεοκτόνα δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη παρασίτων.
Να μην χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα δυο ή περισσότερα ακαρεοκτόνα, διότι τα παράσιτα προσαρμόζονται και έτσι αφαιρούνται ταυτόχρονα από το οπλοστάσιό μας περισσότερα του ενός πολύτιμα μελισσοκομικά φάρμακα.
Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών παρασίτων θα πρέπει να επιλέγεται το κατάλληλο κάθε φορά φάρμακο αφού ληφθεί υπόψη το ιστορικό του μελισσοκομείου, δηλαδή ποια φάρμακα και ουσίες χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Πρακτικές συμβουλές για αποτελεσματική θεραπεία.
*Προετοιμασία της κυψέλης
Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα όλων των φαρμάκων έχει η προετοιμασία που γίνεται στην κυψέλη για να δεχθεί την επέμβαση. Πρέπει να αφαιρούνται τα άδεια πλαίσια και όροφοι ώστε να περιορίζεται ο πληθυσμός της κυψέλης. Οι θεραπείες είναι πάντοτε αποτελεσματικότερες σε σφιχτά μελίσσια.
*Σωστή δοσολογία – Κατάλληλος χρόνος εφαρμογής των φαρμάκων
-Θεραπεία με μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση φαρμάκου,
-Θεραπεία σε ακατάλληλη εποχή,
-Θεραπεία που εφαρμόζεται για διαφορετικό χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο
Δεν δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυξάνεται ο κίνδυνος καταλοίπων.
*Σωστή φύλαξη των φαρμάκων
Λάθος συντήρηση των φαρμάκων μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητά τους.
Τα φάρμακα να μην αποθηκεύονται σε χώρους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως μέσα στο αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην εκτίθενται στον ήλιο.
Να διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος και πάντα μέσα στην συσκευασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου