Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ

Ο Γενάρης μας αποχαιρετάει αφήνοντας μια μικρή γεύση από χειμώνα.
Μικρός ο χειμώνας για να μας προβληματίσει και να φοβηθούμε για απώλειες μελισσιών αφού κράτησε μόνο μια μέρα, (για την περιοχή μου μιλάω). Σήμερα με θερμοκρασία 13οC εκμεταλλεύτηκα την ηλιόλουστη ημέρα και έκανα επιθεώρηση στο μελισσοκομείο. Αρχικά ο στόχος μου ήταν να κάνω σχολαστική επιθεώρηση σε όλα τα πλαίσια για να έχω την πρώτη λεπτομερή εικόνα για το 2010 και να προγραμματίσω τις επόμενες κινήσεις. Η κατάσταση όμως δεν μου το επέτρεψε, καθώς η μελισσόσφαιρα ήταν αρκετά σφιχτή και δεν ήθελα να την χαλάσω. Γενική εικόνα ικανοποιητική. Επάρκεια τροφών, γόνος, καλή κατάσταση βασίλισσας, αύξηση πληθυσμού σε όλες τις κυψέλες, η φύση δίνει γύρες και οι εργάτριες τις φέρνουν στη κυψέλη για την εκτροφή του γόνου, και γενικά ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης, προς το παρόν.
Η αμυγδαλιά καλά κρατεί. Την ακολούθησε η βρούβα, η λαψάνα, και έρχεται το ρείκι, η βερικοκιά, η άγρια λεβάντα και το δενδρολίβανο όπου υπάρχουν.
Και μερικές φωτογραφίες από την σημερινή επιθεώρηση:
Ας μη μας συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός γιατί έρχεται ένας Φλεβάρης με εκπλήξεις. Έχουμε συνηθίσει στις εκπλήξεις, και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, είμαστε έτοιμοι για όλα. Μια αναδιάταξη των πλαισίων, τοποθετώντας κοντά στον γόνο τα ακριανά πλαίσια με μέλι είναι καλή κίνηση ετούτη την εποχή, όπως και η εξασφάλιση επάρκειας τροφών, και νερού. Ένας έλεγχος στα ανοίγματα (αεραγωγούς), για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στη κυψέλη, για να αποφύγουμε την υγρασία στο εσωτερικό της, σωστό κι αυτό. Λίγες κινήσεις και καλές.
Ας ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας στην αποθήκη για την προετοιμασία του εξοπλισμού και του νέου υλικού, γιατί ο Φλεβάρης είναι μικρός και θα περάσει γρήγορα.
Και μια φωτογραφία αφιερωμένη στους λάτρες του είδους.
Καλή δύναμη σε όλους, και σωστές και μελετημένες επιλογές και κινήσεις.
Στην παρακάτω παράγραφο θα ήθελα την βοήθειά σας.
-Έβαλα σε μια κυψέλη με πληθυσμό έξι πλαισίων μισό κιλό απολέπισμα με μέλι από τον τελευταίο τρύγο. Το είχα βάλει από το σπίτι σε πλαστικό τροφοδότη σιροπιού με καπάκι και έβγαλα το διάφραγμα για να μπορούν να μπουν οι μέλισσες, και το τοποθέτησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα μέσα στη κυψέλη. Για μένα είναι πείραμα γιατί το κάνω πρώτη φορά. Φοβάμαι την περίπτωση λεηλασίας. Θα σας ενημερώσω σε επόμενη ανάρτηση και θα φωτογραφίσω ότι δω.
Έχει κάποιος εμπειρία από αντίστοιχη περίπτωση να μου πει τι συνέβη;

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον, πολύ ωραίες φωτογραφίες, συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καίτη σ’ ευχαριστώ!
    Και το site σου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
    Καλή συνέχεια!
    Εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις,
    και να έχεις ένα όμορφο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thank you for posting, very interesting! May I ask you what are the names of the flowers on the third and sixth pictures of this post. The one with the small yellow flowers and another one with single yellow flower. I'm using local Cyprus plants for dyeing and will be really appreciate your answer! Thank you in advance!

    ΑπάντησηΔιαγραφή