Μόνο σε ένα Δήμο δέκα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού θυμαρότοπου έγιναν στάχτη τον Αύγουστο του 2009 στην περιοχή Θίσβης-Χωστίων. Άλλες τρεις χιλιάδες στρέμματα θυμαρότοπου είχαν καεί το 2008 στην περιοχή Χωστίων. Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλονται ποτέ δεν αφορούν και το θυμάρι.
Στην περιοχή Θίσβης οι παρθένοι θυμαρότοποι έχουν υποστεί και άλλες μεγάλες καταστροφές από την βιομηχανική επέκταση στην περιοχή Λικέρι, Βαθύ, Μαυροβούνι αλλά και από τις αυθαίρετες εκχερσώσεις μεγάλων εκτάσεων που κάνουν διάφοροι ιδιώτες.
Με το Διάταγμα 657/1963 απαγορεύθηκε η κοπή και εκρίζωση και άλλων μελισσοκομικών φυτών.
Μήπως είναι ο καιρός οι μελισσοκόμοι και οι οργανώσεις τους να ενεργοποιήσουν τους νόμους που είναι σχετικοί με την προστασία του θυμαριού και άλλων μοναδικών μελισσοκομικών φυτών της Χώρας μας;
Από τον φίλο μελισσοκόμο
ΠΑΝΟ ΛΑΜΠΡΟΥ
Πολύ ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού να δείς τί γινόταν και γίνεται ακόμη και σήμερα με τους νεόπλουτους που φτιάχνουν βίλλες στην Πάρο αλλά και άλλοι (ιερές μονές) που αποψηλώνουν οι τελευταίες μεγάλες εκτάσεις για να φυτέψουν ελιές.Το κακό έχει παραγίνει επειδή εδώ κάτω εκτός από την ανθοφορία του θυμαριού δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Μάρκο θα πρέπει να γίνει κινητοποίηση και ενέργειες μέσω των μελισσοκομικών συνεταιρισμών γιατί ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Θα πρέπει να γίνουν έγγραφες καταγγελίες προς τα αρμόδια υπουργεία για διορθωτικές ενέργειες όπως λέει και ο φίλος Πάνος να φυτευθούν μελισσοκομικά φυτά και σιγά σιγά να επανέλθει η χλωρίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή