Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΓΩΝΙΕΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ...τελικά αξίζει τον κόπο;

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφέρει για κάποιες μεταλλικές γωνίες που είχα δει στην έκθεση του 2ου φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας. Αφού τις προμηθεύτηκα και τις χρησιμοποίησα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο τοποθέτησης, και για το αν τελικά αξίζει τον κόπο.
Αυτή είναι η γωνία.Η χρησιμότητα της γωνίας είναι στο να μην πληγώνουμε με το ξέστρο την κυψέλη κατά το άνοιγμα για επιθεώρηση.
Η κάθε γωνία κοστίζει 0,15 € και για κάθε κυψέλη θέλουμε τέσσερις, συν τις βίδες και φυσικά τον χρόνο εργασίας, που είναι περίπου δέκα λεπτά για κάθε κυψέλη.
Σε κάθε γωνία της κυψέλης τοποθετούμε από μια μεταλλική γωνία, με βίδες ή με καρφιά. Εγώ προτίμησα τις βίδες γιατί με βολεύουν καλύτερα και δεν χτυπώ την κυψέλη.
Στα οριζόντια σημεία που πατάει η γωνία έτριψα λίγο την κυψέλη με χοντρό γυαλόχαρτο ή με ξυλοφάι, γιατί αν δεν το έκανα άφηνε κενό περίπου μισού χιλιοστού μεταξύ κυψέλης και καπακιού και δεν το ήθελα αυτό γιατί θα το κλείσουν με πρόπολη, και θα γίνει πιο δύσκολο το άνοιγμα της κυψέλης. Στις καινούργιες γονοφωλιές και τα πατώματα που θα τοποθετήσω γωνίες, κάνω το τρίψιμο πριν τις βάψω.
Τελικά όντως το άνοιγμα της κυψέλης είναι ευκολότερο.
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί κανείς να τοποθετήσει γωνίες και στα καπάκια, και σε όλες τις γωνίες των πατωμάτων με φυσικά πολλαπλάσιο κόστος και χρόνο εργασίας ανά κυψέλη. Δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος επαγγελματίας μελισσοκόμος που έχει πολλές κυψέλες, μπορεί να κάνει τοποθέτηση αυτού του υλικού, και κατά πόσο το θεωρεί σημαντικό.
Τελικά αξίζει τον κόπο να ανεβάσει κάποιος το κόστος κατά 0,65 € (4 γωνίες μαζί με τις βίδες) και να προσθέσει δέκα λεπτά εργασίας ανά κυψέλη;

10 σχόλια:

  1. Δημήτρη
    νομίζω πως αξίζει ο κόπος και το μικροέξοδο,μπροστά στην μακρόχρονη προστασία της κυψέλης.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη μπορείς να βάλεις μόνο στις δύο γωνίες διαγώνια εκεί που πάει συνήθως το χέρι για να ανοίξει.Σίγουρα είναι καλό και δεν χαλανε οι γωνίες. Φίλος με 150 κυψέλες εφτιαξε μονος του γωνίες χωρίς να εχουν και απο πάνω γυρισμα οπότε τοποθετουντε ακριβώς προσωπο με το σώμα και κάνουν την ιδια δουλεια χωρίς να χρειαζεται γυαλόχαρτο .Σε χαιρετώ Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Δημήτρη αν μπορείς πρόσθεσε κάπου δεξιά την Αρχειοθήκη ιστολογίου για να βρίσκουμε πιο εύκολα τις αναρτήσεις σου.Σκεφτόμουν να φτιάξω μόνος μου γωνίες δεν ήξερα ότι υπάρχουν έτοιμες μπορείς να μας πεις που θα τις βρούμε και μου φαίνεται ότι από την μια γωνία μπροστά και αριστερά μου φαίνεται ότι αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανέστη έτσι πιστεύω κι εγώ. Γι αυτό ξεκίνησα να τοποθετώ σε όλα τα πατώματα παλιά και καινούργια που έχω στην αποθήκη και στις καινούργιες γονοφωλιές. Σ' ευχαριστώ για την συμμετοχή σου.
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.
    Τάσο η αρχική μου σκέψη ήταν να βάλω μόνο στις γωνίες που συνήθως ανοίγω τις κυψέλες αλά στη συνέχεια μου άρεσαν και έβαλα και στις τέσσερις. Δεν έχω και τόσες πολλές για να προβληματιστώ.
    Σ' ευχαριστώ για την συμμετοχή σου.
    Να είσαι πάντα καλά. Καλό βράδυ.
    Φίλε Αλέξανδρε, έχω βάλει αρχειοθήκη τέρμα κάτω δεξιά. Αλά δεν χρειάζεται να ψάχνεις αφού λίγο πολύ έχουμε βάλει link ο ένας το ιστολόγιο του άλλου και βλέπουμε τις αναρτήσεις που τρέχουν.
    Όσο για τις γωνίες, τις είδα και τις αγόρασα στην εταιρεία "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ". Έχει το κεντρικό εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας και πήγα εκεί. Είναι μισή ώρα από τις Θεσπιές. Θα σου γράψω και τα στοιχεία για να επικοινωνήσεις μαζί τους μήπως έχουν κανένα αντιπρόσωπο στο Ηράκλειο ή κάπου αλλού στην Κρήτη, ή να σου τις στείλουνε με κούριερ. (www.melisokomiki.gr - e-mail: info@melisokomiki.gr - τηλ.22620 56726, 59447 και στην Αθήνα 210 2518177, 2517718, 9752762. Πιστεύω να σε βοήθησα.
    Σ' ευχαριστώ για την συμμετοχή σου. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό για τη δουλειά μας ή το χόμπι μας τέλος πάντων, να ανταλλάσουμε απόψεις και να μοιραζόμαστε προβληματισμούς. Και αφού μας βοηθά η τεχνολογία να μαθαίνουμε τι γίνεται πιο πέρα γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε?
    Δεν ξέρω αν σε κάλυψε η απάντηση που σου έδωσα σε προηγούμενο ερώτημά σου για την αιμομιξία. Δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα τον κύριο Παναγιώτη γιατί αυτήν τη περίοδο έχει τρέξιμο με την δουλειά του.
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.
    Περιμένουμε νέα και εντυπώσεις από την Γαλιφιανή Μέλισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη θαυμάσια ιδέα και πολύ πρακτική, πράγματι με έχει προβληματίσει το πλήγωμα του ξύλου σε εκείνο το σημείο. θα υιοθετήσω την ιδέα σου , τέτοιες γωνιές έχει πάρει το μάτι μου στο PRAKTIKER,
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή δουλειά Δημήτρη, γιατί το σημείο αυτό είναι που πληγώνετε περισσότερο στις επιθεωρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικα αξιζει,πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι δεν είναι μόνο λόγος για να μη πληγώνεται η κυψέλη στο άνοιγμα.Στα σημεί αυτά οι κυψέλες είναι ευαίσθητς και ανοίγουν , οι μταλλικές γωνιές κρατάνε και δεν ανοίγουν . Γι'αυτό χρειάζονται και στις 4 γωνίες και βέβαια και στο καπάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι δεν είναι μόνο λόγος για να μη πληγώνεται η κυψέλη στο άνοιγμα.Στα σημεί αυτά οι κυψέλες είναι ευαίσθητς και ανοίγουν , οι μταλλικές γωνιές κρατάνε και δεν ανοίγουν . Γι'αυτό χρειάζονται και στις 4 γωνίες και βέβαια και στο καπάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή