Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΓΡΟΤΗ

Οι δημοσιογράφοι καθήμενοι στα γραφεία τους ή σους καναπέδες τους κρίνουν το επικοινωνιακό στάτους των αγροτών συνδικαλιστικών ή μη όπως ο Σταύρος Τζίμας. Είναι κρίμα για τον καλό δημοσιογράφο και άδικο για εμάς. Θα έπρεπε να δουν πίσω από το αξύριστο πρόσωπο και την άξεστη έως και αγενή ομιλία, την αγωνία ενός απελπισμένου με την οικονομική του κατάσταση.

Εάν δε, νομίζουν –οι δημοσιογράφοι- ότι είναι οι αγρότες "αλαζόνες προς την κοινωνία" και όχι προς την εξουσία, και άλλα τέτοια ας θυμηθούν στην καλύτερη περίπτωση τι λένε για πάρτη τους οι επιχειρήσεις στις ποίες αυτοί εργάζονται όταν εκείνοι απαιτούν τα δικά τους αιτήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε όλοι να αναφωνήσουμε, όπως η πόρνη της Γαλάτειας Καζατζάκη «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Γιατί οι αγρότες προσπαθούν να αντιγράψουν -δυστυχώς και λάθος κατά την άποψή μου- στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών παράθυρων και του –τώρα μάλιστα!- πολιτισμένου διαλόγου.

Δηλαδή πόσο τους κοστίζει -στους δημοσιογράφους- έστω και τώρα να έρθουν να μας δουν στα μπλόκα και να τους δώσουμε μερικά στοιχεία για την πραγματική εικόνα του προβλήματος; Ακόμα και οι αναλύσεις τους ενώ ξεκινάνε να είναι ενδιαφέρουσες, εξελίσσονται σε ελλιπείς και γενικόλογες αναφορές όπως εκείνη του Κ. Καλλίτση με τον "πιασάρικο" τίτλο "οι αγρότες και ο «τσαμπουκάς» προς την κοινωνία" (θα έπρεπε να είναι πιό ευρηματικοί στην επιλογή των τίτλων και των φράσεων!).

Λοιπόν κάνοντας το πρώτο βήμα και μιλώντας για μένα, πρέπει να τους πω ότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον το κράτος μου χρωστάει τουλάχιστον € 15.000 από τις επιδοτήσεις για τα χωράφια που καλλιεργώ. Οι εξηγήσεις για καθυστερήσεις στην μηχανογράφηση κλπ. είναι δικαιολογίες.

Αν με δω σαν επιχείρηση -τρομάρα μου!- σε τζίρο περίπου € 80.000 (αυτά που μπόρεσα να πουλήσω γιατί τα κρεμμύδια που έχω στην αποθήκη μάλλον θα πληρώσω τρία μεροκάματα γα να τα πετάξω!) Περίπου τόσα είναι τα έξοδα που έχω κάνει: αγορές γεωργικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ανταλλακτικά), καύσιμά, καθώς και προς τους εργάτες (Αλβανούς) που χρησιμοποίησα.

Θα συμφωνήσω επίσης ότι από την μη σωστή (και νόμιμη) έκδοση παραστατικών το κράτος έχασε από τις συναλλαγές μου περίπου € 20.000 (για αυτό δεν είμαι ό μόνος ένοχος όμως). Δηλαδή όσα μου χρωστάει κι έπρεπε ήδη να έχω πάρει κι εδώ ας συμφωνήσουμε οτι ο στοιχειώδης εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών είναι απαραίτητος έστω και για να έχουμε όλοι μας καθαρή εικόνα.

Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά που περιμένω να εισπράξω, είναι το καθαρό μου ειόδημα δηλαδή αυτό για να συντηρηθώ εγώ η γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου που σπουδάζουν. Φανταστείτε να ζούσε και η μάνα μου και να έπρεπε να την τρέχω σε γιατρούς. Η σύνταξη του ΟΓΑ για να το ξέρετε είναι το πολύ € 450 το μήνα με την πρόσφατη άυξηση των € 30 της κυβέρνησης.

Λοιπόν τι θα κάνατε εσείς στην θέση μου; Δίπλα μου, εδώ στο μπλόκο, υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις που τουρτουρίζουν μαζί μου.

Ο "πλούτος" που έχω είναι ακόμα €60.000 εάν πουλήσω το τρακτέρ, €50.000 εάν βρω να πουλήσω τα χωράφια μου €70.000 εάν πουλήσω τον υπόλοιπο εξοπλισμό και € 7.000 το αυτοκίνητο εάν το πουλήσω κι αυτό. Σύνολο € 187.000. Α! έχω και το πατρικό μου σπίτι που ας πούμε οτι αξίζει περίπου € 30.000.

Και μετά;
…Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο
http://ermokastriotis.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html#more




8 σχόλια:

  1. Οπως σε ολες τις αποψεις η αληθεια ειναι καπου στη μεση.Οι αγροτες χανουν το δικιο τους κλεινωντας τους δρομους.Η απεργια ειναι ενα μεσο πιεσης των εργαζομενων.Ο εργαζομενος χανει τις μερες της απεργιας τον μισθο του διεκδικωντας εναν καλυτερο μισθο.Ο αγροτης απεργει οταν δεν εχει προιον να πουλησει οποτε η απεργια δεν εχει κανενα αντικτυπο πανω του.Οποτε το κλεισιμο των δρομων ειναι ενα ανεξοδο μεσο πιεσης και ενας καλος τροπος να φαμε τα μεζεδλικια μας στα μπλοκα και να πεταξουμε τα σκουπιδια μεσα στο δρομο. Ουσιαστικα στρεφουν τον απλο εργαζομενο εναντιον τους.Αυτο ομως ειναι και το μεγαλυτερο οπλο τους.Αυτες τις μερες εχω ακουσει διαφορες ατακες και απο τις δυο πλευρες.Το καλυτερο το ειπε τοπικος δημοσιογραφος σε ενα οργηομενο αγροτη...Αλαζουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς και εμπαίζονται από την κυβέρνηση και έχουν δίκαιο. Αλλά αν την εποχή που εκείνοι θέλουν να διακινήσουν τα προϊόντα τους, κλείσουμε τους δρόμους εμείς οι μελισσοκόμοι, μετά οι έμποροι, μετά οι κομμώτριες κλπ… τι θα γίνει;

    Από την άλλη, οι αγρότες δεν είναι ικανοί να συνεννοηθούν μεταξύ τους, για να πουλούν σε λογικέ τιμές, και τους εκμεταλλεύονται οι έμποροι. Η μόνη συνεννόηση είναι αυτή, να κλείνουν δηλαδή τους δρόμους. Όμως κάποια στιγμή κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες που θα αγανακτήσουν θα στραφούν εναντίον τους … και τότε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε και σεβαστε φιλε,αυτα που γραφεις ειναι πραγματικα συγκινητικα,εγω θα σου απαντουσε οπως ο Φορης και ο Παναγιωτης,ενα πραγμα μονο μας μενει η τελευταια λεξη που γραφει ο Φορης.Ξερεις αγαπητε μου φιλε ποτε θα ειχαν μονο δικαιο οι αγροτες εαν αυτα τα τομαρια που ψηφιζουν καθε φορα,αυτους που τρεχουν απο πισω τους και τους χειροκροτουν,ολους τους πρωην τους εφτηναν και τους......τωρα ταλαιπωρειται ο απλος επαρχιωτης και η Ελλαδα,πιστευω οτι εαν δεν αλαξουμε τελιωσαμε,εμεις θα βιοσουμε παλι ημερες κατοχης ενω οι βουλγαρακηδες,οι παπαντωνιηδες,οι....εχουν κανει την καβαντζα τους για γεννεες 14,εσυ ,εγω ,τα παιδια μας αδελφε μου θα την πληρωσουν,ο Καραμανλης εχει κανει κουμαντο και για τα τρισεγγονα του.Ο Θεος να βαλει το χερι του ν'αλαξει ο Γιωργος την Ελλαδα,να διορθωσει τα λαθη και τις κλεψειες και του πασοκ μπας και βρεθουν καποιοι ανθρωποι τιμιοι να μην κλεβουν,μπας και βρεθουν τιποτα Ελληνες πολιτικοι,για την Ελλαδα ρε γαμωτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφοι, Νάξιε, Μουρατίδη και Ιχνιλάτη

    Εμείς θα υποδείξουμε τις μορφές πάλης των διαφόρων κλάδων και τάξεων; Εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με θέματα όπως αυτό των μεταλλαγμένων, της καταστροφής της μελισσοχλωρίδας, της βιολογικής καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσιών μας, της παραγωγής γνήσιου μελιού κ.ά. Νομίζω οτι δεν πρέπει α πέφτουμε στις παγίδες και να μυρικάζουμε τις αντιαγροτικές απόψεις των ισχυρών του τύπου και της πολιτικής.

    Για τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, για τα κακά χάλια των επαρχιακών δρόμων, για τα μπλόκα των Διοδίων, για τα μπλόκα στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στα δικαιώματα των εργαζομένων και των μελισσοκόμων δεν σας νοιάζει; Τα μπλόκα των αγροτών σας πείραξαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος ειπε οτι εχουν αδικο,χανουν ομως το δικιο τους με το κλεισιμο των δρομων.Εκτος αν εισαι κανενας δημοσιος υπαλληλος και ετσι και αλοιως δε σε νοιαζει.Το θεμα ειναι να εχεις επιλογη,κανεις δε ζει σεναν τελειο κοσμο,ολοι πρεπει να προσπαθησουμε να τον βελτιωσουμε,μαλλον με το κλεισιμο των δρομων δεν θα υπαρχει και μεγαλη βελτιωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A, τώρα σου φταίνε και οι δημόσιοι υπάλληλοι συνάδελφε Μουρατίδη. Δεν έχεις καταλάβει οτι ο κοινωνικός αυτοματισμός που καλλιεργούν οι ισχυροί της πολιτικής και του τύπου και η τροπή του ενός κλάδου των εργαζομένων εναντίον του άλλου μόνο αυτούς εξυπηρετεί;
    Σιγά μη φταίνε και οι μελισσοκόμοι επειδή οι μέλισσες έχουν κεντρί και τους δικάζουνε στην Χαλκιδική. Εκεί θα φτάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Πανο,συγνωμη δεν ξερω το επιθετο σου,που διαφωνουμε τελικα?Η μονη μου ενσταση ειναι αυτη η μορφη παλης (ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ) που στρεφεται εναντια σε καθε εργαζομενο,αν εσυ το θεωρεις λογικο με συγχωρεις εγω οχι.Η φασιστικη επιβολη status quo απο τον οχλο η απο την κυβερνηση ειναι ανεπιτρεπτη στην εποχη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aaaax φίλοι μου τι μαλακίες λέτε.Ας γυρίσουμε 2000 χρόνια πίσω και ας το πάρουμε πάλι απ την αρχή, γιατι κάποιοι εδω μεσα ειναι και βολεμένοι, εχουν και (μαλακισμένη) αποψη. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ=ΕΣΧΑΤΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ. δΗΛ. εχουμε προβληματα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. τα παμε τα ξαναπαμε μας γραψατε πολάκις στα αρχίδια σας. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ κατεβαινουμε στους δρομους.απειλειτε η επιβιωσή μας, το μελλον το παιδιων μας, η οικογένειά μας. Ε λοιπόν αυτο ειναι το λιγότερο που μπορούν και πρέπει να κάνουν. Εσεις στην θέση τους τι θα κάνατε; η επόμενη κινηση ειναι τα όπλα, και για σκεφτείτε το λιγο: η κυβέρνηση στελνει πάντα τα όπλα. Το οτι δεν εχουμε συραξη ωφείλετε καθαρα στους απεργους. αν λέγανε οι απεργοι: ηρθαν τα οπλισμενα ΜΑΤ. ας οπλιστουμε κι εμείς. τι θα γινόταν τοτε;.
    Όσο για σας που εχετε αρνητική αποψη για το κλεισιμο των δρόμων, συνηθως ειστε ασχετοι με το αντικείμενο του αγρότη, ειστε βολεμένοι απο κάποια κυβέρνηση σ ενα γραφείο χωρίς αντικείμενο, και σχηματίζετε αποψη απο το καναπε του σαλονιού σας, σκεπτόμενοι ατομικιστικά, εγωκεντρικά, και χωρις να εχετε ρεαλιστική συμετοχή στους κανονες συνθεσης της κοινωνίας, αλλα και η συμετοχή σας σ αυτην ειναι εικονικη και πλασματική. Δεν εξηγειτε αλλιώς το οτι καποιοι συνανθρωποι διαμαρτυρονται, η κυβερνηση τους πολεμάει, κι εμεις τασομαστε υπερ της κυβερνησης. ειναι τουλαχιστον εξαγαρασιμη αν οχι αρρωστη αυτη η συμεριφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή