Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ 2011-2013

Με την έκδοση της υπ' αριθμ. Ε(2010) 6054 τελικό/14-9-2010 απόφασης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 - 2013 (1/9/2010 - 31/8/2013).
Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρόκειται να δοθεί και τυπικά η έγκριση για τη συνολική δαπάνη υλοποίησης του τριετούς προγράμματος (2011 - 2013) καθώς και η έγκριση διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος για το 2011.
Το τριετές Πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προιόντων της μελισσοκομίας καθώς και το Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, αναλυτικά έχουν ως εξής:
Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 2011
Για την τριετία 2011-2012-2013 θα διατεθεί συνολικά το ποσό των 16,8 εκατ. Ευρώ. Για το 2011 συγκεκριμένα διατίθενται το ποσό των 5,6 εκατ. Ευρώ. και κατανέμεται ως εξής:
1η ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 1.385.000 € για τις παρακάτω επιμέρους Δράσεις:
1.1. Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας (Κ.Μ.)
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 1.200.000 €
1.2. Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας – Melinet
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 5.000 €
1.3. Εκπαιδεύσεις – Έντυπα
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 100.000 €
1.4. Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 80.000 €
3η ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 3.965.000 € για τις παρακάτω επιμέρους Δράσεις:
3.1. Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (Αντικατάσταση κυψελών)
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 1.300.000 €
3.2. Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (μετακινήσεις μελισσιών)
Προβλεπόμενη Δαπάνη: 2.665.000 €
4η ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 200.000 € για την υλοποίηση «Αναλύσεων μελιού και τη στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού»
6η ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ
Συνολική δαπάνη μέχρι ποσού 50.000 € για την υλοποίηση «Εφαρμοσμένης έρευνας»
Οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (ενίσχυση για τις μετακινήσεις των μελισσιών)» μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και να υποβάλλουν ενιαία αίτηση και για τις δυο δράσεις στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας.
Το Πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος 2008 – 2010 που έληξε στις 31/8/2010 και περιελάμβανε παρόμοιες δράσεις χρηματοδότησης μέχρι 5.600.000 Ευρώ ανά έτος. Η υλοποίηση των Δράσεων του Προγράμματος για το 2010 ολοκληρώθηκε στις 31/8/2010, ενώ οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν όπως προβλέπεται στις 15/10/2010. Το συνολικά εγκεκριμένο ποσό για την υλοποίηση του προγράμματος του 2010 ήταν 5.600.000 €, ενώ οι πληρωμές για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 5.443.041,33 €, ανεβάζοντας το ποσοστό υλοποίησης επί των εγκεκριμένων κονδυλίων (ποσοστό απορρόφησης) σε 97,20%.
Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους κατά 50% προερχόμενους από την Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Τα ποσά που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ανά υλοποιούμενη Δράση για το 2010 (1/9/2009 – 31/8/2010) είναι:
ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ Ποσό Ενίσχυσης (€) - Κοινοτικοί πόροι (€) - Εθνικοί πόροι (€)
1.1 Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας 1.318.868,10 - 659.434,05 - 659.434,05
1.2 Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας (Melinet) 18.500,00 - 9.250,00 - 9.250,00
1.3 Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 106.028,32 - 53.014,16 - 53.014,16
1.4 Εξοπλισμός Μελισσοκομικών Οργανώσεων 147.018,32 - 73.509,16 - 73.509,16
2 Καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίσαης 500.063,59 - 250.031,80 - 250.031,80
3.1 Εμπλουτισμός της Μελισσοκομικής Χλωρίδας 90.333,92 - 45.166,96 - 45.166,96
3.2 Αντικατάσταση Κυψελών 1.376.777,19 - 688.388,60 - 688.388,60
3.3 Τεχνική Στήριξη (Μετακινήσεις Μελισσιών) 1.636.743,85 - 818.371,93 - 818.371,93
4.1 Αναλύσεις Μελιού 126.731,57 - 63.365,79 - 63.365,79
4.2 Στήριξη Λειτουργίας Εργαστηρίων Ανάλυσης Μελιού 40.040,00 - 20.020,00 - 20.020,00
5 Εφαρμοσμένη Έρευνα 81.936,47 - 40.968,24 - 40.968,24
ΣΥΝΟΛΟ 5.443.041,33 - 2.721.520,67 - 2.721.520,67
Β. ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα εξελίσσεται Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της Μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους μέσα από το οποίο προβλέπεται η ενίσχυση των μελισσοκομικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (πλην της Εύβοιας και της Κρήτης) για την πραγματοποίηση πρωτοβουλιών ετήσιας διάρκειας, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής, εμπορίας και προώθησης των προϊόντων της μελισσοκομίας.
Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται από τον Κανονισμό σε 1.194.180 € και μέχρι 12 € ανά κυψέλη και καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου (100%) από Κοινοτικούς πόρους.
Οι δράσεις που ενισχύονται αφορούν:
- Στη διατήρηση της απόδοσης του ζωικού κεφαλαίου με τη χορήγηση μέσων, όπως υλικά διατροφής, για την υποβοήθηση των μελισσοσμηνών κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξής τους.
- Στην προώθηση της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας με την βελτίωση της μηχανοργάνωσης των γραφείων των συνεταιριστικών οργανώσεων (σύνδεση με Internet, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ) και την αγορά του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αγορά Η/Υ, εκτυπωτών, κλπ).
- Στην προώθηση της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας με μελέτες αγοράς, εφαρμογή νέων μεθόδων συσκευασίας, διοργάνωση και συμμετοχή σε εμποροπανηγύρεις και άλλες εκδηλώσεις εμπορικής φύσεως, έκδοση ενημερωτικών ή/και διαφημιστικών φυλλαδίων, πινακίδων κλπ.
- Στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, εμπορίας και προώθησης των προϊόντων της μελισσοκομίας, με τη συμμετοχή των μελών των συνεταιριστικών οργανώσεων σε ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό, σχετικά με την μελισσοκομία και τα προϊόντα της.
- Στη βελτίωση της παραγωγής των προϊόντων της μελισσοκομίας με την χρήση κατάλληλων, εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών της μέλισσας.
- Στην ενίσχυση των μελισσοκόμων με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την αντιμετώπιση του επιπλέον κόστους παραγωγής των προϊόντων της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Η υλοποίηση των πρωτοβουλιών για το 2010 έχει αρχίσει από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η τελική κατανομή της ενίσχυσης ανά Μελισσοκομικό Συνεταιρισμός είναι η εξής:
Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ποσό ενίσχυσης σε €
Ν. Α. Κυκλάδων
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Δρυοπίδας Κύθνου 10.213
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Χώρας Κύθνου 8.495
Μελ/κός Συν/σμός Σικίνου 9.626
Αγρ. Μελ/κός Συν/σμός Ίου 26.337
Μελ/κός Συν/σμός Άνδρου 43.900
Αγρ. Μελ/κός Συν/σμός Νάξου 36.249
Αγρ. Μελ/κός Συν/σμός Κέας «Η ΚΑΣΤΡΙΑΝΗ» 71.345
Μελ/κός Συν/σμός Τήνου 16.058
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Σερίφου 4.662
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Ανάφης 9.574
Μελ/κός Συν/σμός Θήρας και Θηρασιάς 4.552
Μελ/κός Συν/σμός Αμοργού 3.789
Μελ/κός Συν/σμός Σίφνου 14.780
Ν.Α. Πειραιώς
Αγροτικός Συν/σμός Βιολ/κής Μελ/μίας «Ο ΑΙΑΣ» 4.317
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Κυθήρων 25.023
Mελ/κός Συν/σμός Ύδρας 2.144
Αγροτικό Μελ/κος Συν/σμος Σαλαμίνας – Αιγίνης – ΣυνΠΕ 7.643
Ν.Α. Σάμου
Μελ/κός Συν/σμός Ικαρίας
«Ο ΙΚΑΡΟΣ» 65.310
Μελ/κός Συν/σμός Πύργου Σάμου 85.582
Ν.Α. Λέσβου
Μελ/κός Συν/σμός Λήμνου 54.113
Μελ/κός Συν/σμός Λέσβου 78.622
Ν.Α. Χίου
Μελ/κός Συν/σμός Χίου 75.068
Ν.Α. Δωδεκανήσου
Μελ/κός Συν/σμός Νήσου Κω 85.303
Μελισσοκομική Καλύμνου «ΜΕΛ-ΚΑΛ» 24.868
Αγροτ. Συν/σμός Θυμαρίσιου Μελιού Επαρχίας Καλύμνου
«Ο ΘΥΜΑΡΙΤΗΣ» 21.263
Μελ/κός Συν/σμός Λέρου 21.638
Μελ/κός Συν/σμός Ολύμπου –
Καρπάθου – Κάσου 36.660
Μελ/κός Συν/σμός Ρόδου 97.271
Μελ. Συν/σμός ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ 17.489
Ν.Α. Καβάλας
Μελ/κός Συν/σμός Πρίνου Θάσου 175.856
Αγροτικός Μελ/κός Συν/σμός Μαριών Θάσου 56.426
Με τα παραπάνω Προγράμματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει στην ενεργό στήριξη της μελισσοκομίας, την επέκταση των δραστηριοτήτων των μελισσοκόμων, την αύξηση της παραγωγής μελιού και την βελτίωση της ποιότητάς του.


πηγή:e-geoponoi.gr

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

...ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ???


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!
ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

...ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ???


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θηβών καλεί τα μέλη του σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θήβας.
Παρακαλούνται όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού να λάβουν μέρος ώστε να επιτευχθεί απαρτία διαφορετικά, σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ του Συνεταιρισμού θα επαναληφθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΗΒΩΝ
Βενιζέλου 18 ΘΗΒΑ
ΤΗΛ. 22620-24768
ΚΙΝ. 6974116638
Ο Πρόεδρος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ΜΕΛΙ που θα ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!

Οι γιορτές πλησιάζουν, και σε κάθε Ελληνικό σπίτι τα γλυκίσματα θα έχουν την τιμητική τους. Η κατανάλωση μελιού θα είναι μεγάλη, καθώς τα περισσότερα γλυκά των Χριστουγέννων έχουν μέλι. Αυτή τη περίοδο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι απατεώνες και πωλούν διάφορες γλυκαντικές ύλες, αντί για μέλι ή νοθεύουν το μέλι από μέλισσες.
Η νοθεία του μελιού είναι ένα συχνό φαινόμενο προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του μελιού. Κάποιοι «παραγωγοί» προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες ή και «βιομηχανικό» μέλι στο μέλι των μελισσών. Επίσης πωλούνται ποιοτικά κατώτερα μέλια σαν μέλι από θυμάρι κ.λ.π.
Πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε ένα μη νοθευμένο μέλι; Μπορούμε να το καταλάβουμε γνωρίζοντας την κάθε κατηγορία μελιού. Επειδή είναι πολλές οι κατηγορίες μελιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δεν γίνεται να τις γνωρίζουμε όλες μπορεί ο καταναλωτής να αρχίσει να παρατηρεί και να μαθαίνει για την αγαπημένη του κατηγορία. Παράδειγμα το μέλι από έλατα έχει τις λεγόμενες χρυσές ανταύγειες μέσα του, τη λεγόμενη βανίλια, και ένα χαρακτηριστικό άρωμα και πυκνωτή. Επίσης ένα μη νοθευμένο μέλι όταν το χύσουμε σιγά σιγά και από ένα ύψος από ένα δοχείο σε ένα άλλο, ή με ένα κουταλάκι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα παρατηρήσουμε ότι δεν κόβεται αυτή η λεπτή γραμμή που δημιουργείται. Υπάρχει συνεχόμενη ροή.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει κάποιους να λένε «Το μέλι μου ζαχάρωσε. Ά τον άτιμο, τον απατεώνα !!!»
Λάθος!!! Τόσο το αγνό μέλι όσο και το νοθευμένο, μπορούν είτε να κρυσταλλώσουν είτε να μην κρυσταλλώσουν. Το μέλι (νοθευμένο ή αγνό) είναι ένα ασταθές υπερκορεσμένο διάλυμα, που προσπαθεί να επανέλθει την σταθερή του κατάσταση. Άρα, μόλις βρει την ευκαιρία θα αποβάλει τα επιπλέον σάκχαρα στερεοποιώντας τα.
Η κρυστάλλωση είναι μια από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού, και δεν αποτελεί ούτε ένδειξη νοθείας ούτε ένδειξη καλής ή κακής ποιότητας.
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο επιρρεπή είναι στην κρυστάλλωση. Γενικά τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη από ότι τα μέλια μελιτωμάτων. Όσον αφορά στην κρυστάλλωση λοιπόν, έχουμε τρεις κατηγορίες μελιού.
1. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν γρήγορα, από δύο εβδομάδες ως και ένα έτος, όπως το μέλι της Ερείκης, της Πορτοκαλιάς και ορισμένων ανθόμελων.
2. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν αργά, όπως πάρα πολλά ανθόμελα ή τα όχι αμιγή μέλια μελιτωμάτων, όπως πχ το ερεικοπευκόμελο.
3. Τα μέλια που κρυσταλλώνουν πάρα πολύ αργά ή και καθόλου. Αυτά είναι μέλια μελιτωμάτων όπως του Πεύκου, του Ελάτου και της Δρυός (Βελανιδιάς).
Μπορούμε να επαναφέρουμε το κρυσταλλωμένο μέλι στην προηγουμένη υπερκορεσμένη, μη κρυσταλλωμένη κατάσταση, με την μέθοδο του "Bain Marie". Προσοχή όμως γιατί η μέθοδος αυτή έχει να κάνει με θέρμανση, και αν δεν γίνει σωστά και το μέλι υπερθερμανθεί, τότε θα κακοποιηθεί. Θα χάσει δηλαδή μέρος των συστατικών του.
Το Bain Marie πρέπει να γίνει ως εξής: Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα νερό. Στον πάτο βάζουμε δύο μικρά αντικείμενα (πχ κομμάτια μάρμαρο ή τούβλο) και επάνω σε αυτά τοποθετούμε το βάζο με το μέλι. Προσοχή, το βάζο να μην ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας αλλά να περικλείεται από νερό. Για αυτό άλλωστε βάλαμε και τα τακάκια.
Μόλις η θερμοκρασία νερού φθάσει τους 40 βαθμούς κελσίου, τότε ξεκινάμε το διαρκές ανακάτεμα του μελιού. Το μέλι δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας και γι’ αυτό αν δεν το ανακατεύουμε, το μέλι που εφάπτεται στα τοιχώματα του βάζου θα "καεί" και θα κακοποιηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα μένει δροσερό και κρυσταλλωμένο. Προσέχουμε η θερμοκρασία του μελιού και του νερού να μην περάσουν τους 40 βαθμούς !
Μόλις το μέλι ρευστοποιηθεί ξεκινάμε αμέσως την αντίστροφη διαδικασία: Δηλαδή το βάζουμε σε δοχείο με δροσερό νερό και πάλι συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει μόνο του.
Το Bain Marie αν γίνει με τον παραπάνω τρόπο, δεν καταστρέφει το μέλι.
Στην Ελλάδα το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χαίρει εκτίμησης από τον καταναλωτή, ενώ σε πολλά κράτη ο καταναλωτής προτιμά το μέλι κρυσταλλωμένο και το αλείφει επάνω στο ψωμί όπως το βούτυρο. Μάλιστα, οι παραγωγοί και έμποροι εφαρμόζουν στο μέλι επεξεργασία λεπτοκρυστάλλωσης πριν το διοχετεύσουν στο εμπόριο.
Όσο για την συντήρηση και την αποθήκευση, το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, γυάλινα ή ανοξείδωτα, σε χώρο σκοτεινό και ξηρό μακριά από διάφορες μυρωδιές.
Τέλος, κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι από πού προμηθευόμαστε το μέλι. Χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι πως κυκλοφορούν και πωλούνται μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού μελιού από αυτές που παράγονται. Έτσι φαίνετε πως κάποιοι «παραγωγοί» πουλάνε μέλι από το εξωτερικό, την Κίνα για παράδειγμα, για ελληνικό.
Για την αγορά μελιού προτιμήστε μελισσοκόμους από την περιοχή σας που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τελικά οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν ευθύνονται για την απώλεια προσανατολισμού των μελισσών

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες στην Αμερική παρακολουθούσαν με προβληματισμό το φαινόμενο της απώλειας προσανατολισμού των μελισσών που έχαναν “το δρόμο” για τις κυψέλες αλλά και προς τις πηγές τροφής και τελικά πέθαιναν. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είχε φτάσει ακόμα και το 40% και ένα από τα σενάρια που είχαν ακουστεί σαν πιθανές αιτίες, ήταν ότι οι μέλισσες θα μπορούσαν να χάνουν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τελικά οι έρευνες έδειξαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά η αιτία βρίσκεται αλλού και είναι φυσική.
Εξάλλου αν η αιτία ήταν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το πρόβλημα θα παρουσιαζόταν και σε άλλες χώρες.
Μετά από πολλές εξετάσεις οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέλισσες πλήττονται από έναν μύκητα και έναν ιό, που ο ο καθένας από μόνος τους είναι ακίνδυνος, όμως η συνύπαρξή τους στον οργανισμό τους προκαλεί βλάβες στο σύστημα προσανατολισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν την κυψέλη τους αλλά ούτε και τροφή.
Δεν παύει βέβαια να προκαλεί προβληματισμό το φαινόμενο της απώλειας των μελισσών, αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε τα αίτια να είναι πράγματι φυσικά… και να μη μάθουμε αργότερα ότι χορηγός της έρευνας αυτής ήταν κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας!

πηγές:
techteam.gr
National Geographic

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα γιατροσόφια της ελληνικής χλωρίδας

Φαρμακευτικά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από πρακτικούς γιατρούς κι από τις... γιαγιάδες μας εδώ και χιλιετίες, αποτελούν την πρώτη ύλη για την φαρμακοβιομηχανία Δρούσαν για χρόνια ανενόχλητοι στην ελληνική επαρχία και τα νησιά. Χωρίς ανταγωνισμό, επιστήμονες και ερευνητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχαν το μονοπώλιο στην επιστημονική έρευνα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, που εξαπλώνονται απ’ άκρου εις άκρον στην ελληνική γη. Μέχρι που οι Έλληνες συνάδελφοί τους αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά.
Ξαναβρήκαν την αγγουρίτσα και τον δακτυλίτη (που βοηθούν στις παθήσεις της καρδιάς), την αρμπαρόριζα, την ασφάκα, τη βαλεριάνα (ηρεμιστικό), τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το δίκταμο της Κρήτης, τον δυόσμο, το θυμάρι, τη λεβάντα, τη λυγαριά, το μελισσόχορτο, τη μυρτιά, τη ρίγανη, τη μέντα ή την τσουκνίδα. Περιέγραψαν το χημικό προφίλ των φυτών, ανέλυσαν τις ουσίες που εκκρίνουν και είδαν - με μεγάλη έκπληξη - πως πολλά από αυτά μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ισχυρή αντίσταση στη γήρανση των κυττάρων.
Οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν πια να πουν με σιγουριά πως η ασφάκα - για παράδειγμα - βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά εκείνα που εκκρίνουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ικανές να προκαλέσουν ανάσχεση της κυτταρικής γήρανσης.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αναστασία Νικολακάκη, από τον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, έχει μελετήσει και αναλύσει περισσότερα από 80 είδη φυτών. Σήμερα είναι μέλος ενός... επιστημονικού κονσόρτσιουμ που φιλοδοξεί να κατακτήσει τη συγκεκριμένη γνώση και να καθοδηγήσει την έρευνα.
Με αυτόν τον στόχο, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ο επίκουρος καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και η κ. Νικολακάκη, από τον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας και η κ. Αικατερίνη Χαρβάλα, καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας του ιδίου Τμήματος), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (και ο κ. Ευστράτιος Γκόνος) και η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία «Φαμάρ».
«Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα σημαντικό αρχείο με τα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού και από εδώ και στο εξής εστιάζουμε την προσοχή μας σε εκείνα που θα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο, γιατί φαίνεται πως κρύβουν... θησαυρούς», εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης. Αναφέρεται στη δράση των φυτών ενάντια στην κυτταρική γήρανση και τα φυτά που έχουν ήδη ξεχωρίσει οι ειδικοί και θα είναι και τα πρώτα που θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτενέστερης μελέτης είναι η ασφάκα, ο βασιλικός, το δίκταμο της Κρήτης, το θυμάρι, η μέντα και η ρίγανη.
Η μισή Ευρώπη «φυτρώνει» στην Ελλάδα
Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι γεμάτη από φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια, γεωγραφικά, κι έτσι τα φυτά αυτά βρήκαν χώρο, όπου απομονώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν. Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, η περίπτωση της χώρα μας είναι μοναδική.
«Τα μισά από τα φυτά της ευρωπαϊκής χλωρίδας εντοπίζονται στη χώρα μας. Πρόκειται για περίπου 5.000 ταξινομικές μονάδες, κι από αυτές 500-600 έχει αποδειχθεί πως κρύβουν πολύ μεγάλη φαρμακευτική αξία. Είναι τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, εκείνα που αναφέρουν ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης και που μέσα στη δίνη των χημικών εργαστηρίων ξεχάστηκαν, για να αποκτήσουν και πάλι αξία, τις τελευταίες δεκαετίες».
Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιοτροπίες του μεσογειακού οικοσυστήματος «αναγκάζουν» τα φυτά να αποκτούν φαρμακευτικές ιδιότητες. Για εκείνα, αυτό που σε μας φτάνει ως ίαμα, είναι το όπλο τους σε έναν προσωπικό αγώνα επιβίωσης, κάτω από συνθήκες έντονου στρες. «Και μάλιστα, διαφορετικού στρες, ανάλογα με την εποχή», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Το καλοκαίρι δοκιμάζονται από την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή αφυδάτωση στην ατμόσφαιρα και το έδαφος καθώς και την υψηλή ακτινοβολία. Τον χειμώνα πάλι, καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες χαμηλές (συχνά υπό του μηδενός) και ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημά τους.
Ως άμυνα, λοιπόν, παράγουν ουσίες που τα βοηθούν να αποφύγουν την αφυδάτωση, τους κινδύνους από τα έντομα, την ηλιακή ακτινοβολία και την ξηρασία. Κι αυτές οι ουσίες είναι οι φαρμακευτικές για εμάς»
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως ώκιμον, ενώ κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους πέραν της φαρμακευτικής και αρτυματικής χρήσης του διαδόθηκε πολύ και ως καλλωπιστικό φυτό. Από τα φύλλα του βασιλικού αποστάζεται αιθέριο έλαιο, το βασιλικέλαιο, το οποίο έχει όμορφο άρωμα, περιέχει διάφορα δραστικά συστατικά μεταξύ των οποίων και η λιναλοόλη, ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Το φυτό πρέπει να κόβεται πριν αρχίσει η άνθηση και να ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από τα άνθη και τα φύλλα του παράγεται ένα αφέψημα διουρητικό και καταπραϋντικό των στομαχικών και εντερικών παθήσεων.
ΔΙΚΤΑΜΟ
Το πιο γνωστό είδος είναι το Ορίγανον ο δίκταμος (Οriganum dictamnus) ή δίκταμο της Κρήτης, με τα γκριζοπράσινα, χνουδωτά φύλλα, το οποίο πολλοί βράζουν και πίνουν αντί για τσάι. Εκτός από εξαιρετικό αφέψημα, το δίκταμο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό, επουλωτικό τραυμάτων, καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι στην Κρήτη όταν οι Κρητικοί τόξευαν τα άγρια κατσίκια και δεν κατάφερναν να τα σκοτώσουν αλλά τα πλήγωναν, αυτά μασούσαν δίκταμο για να γλείψουν στη συνέχεια τις πληγές τους και έτσι να θεραπευθούν.
ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι ένα από τα 120 περίπου είδη του γένους θύμος - ένα από τα φυτά που ο Θεόφραστος είχε ονομάσει φρύγανα. Ο Αριστοφάνης στους «Αχαρνής» αναφέρει ότι στη φτωχή Αττική γη φυτρώνει το θυμάρι και το φασκόμηλο και ο Διοσκουρίδης αναφέρει τις χρήσεις του τόσο ως αρτύματος όσο και ως φαρμακευτικού φυτού. Από τα άνθη του παίρνουμε με απόσταξη αιθέριο έλαιο, το θυμέλαιο, το οποίο περιέχει μια ισχυρά αντισηπτική χημική ένωση, τη θυμόλη. Μερικές φορές τα θυμάρια καλλιεργούνται ακριβώς για την παραγωγή αιθερίου ελαίου.
Από τους αρχαίους χρόνους, το θυμάρι χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Συνιστάται για την καταπολέμηση πολλών μολυσματικών ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα, των ουροφόρων αγωγών και των πνευμόνων. Με το βρασμένο θυμάρι καταπολεμούσαν αποτελεσματικά την ψώρα. Το αιθέριο έλαιό του (θυμόλη) χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες, σε σαπούνια και σε αντισηπτικά παρασκευάσματα. Χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική και ως μυρωδικό στη μαγειρική.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Οι τρίχες της τσουκνίδας είναι στην πραγματικότητα λεπτοί, μυτεροί γυάλινοι σωλήνες που μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας. Το πάνω, μυτερό άκρο τους είναι καλυμμένο με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο τους είναι ελαφρώς διογκωμένο και καλύπτεται από μια ομάδα μικρότερων κυττάρων, τα οποία δίνουν στη βάση της τρίχας κάποια ελαστικότητα. Το διογκωμένο κάτω άκρο της τρίχας περιέχει δραστικές ουσίες (ισταμίνη, μυρμηκικό οξύ και ακετυλχολίνη). Όταν κάποιος αγγίξει την τρίχα τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, το μαλακό άκρο της σπάζει και η βάση της πιέζεται ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο μέσα στο δέρμα - όπως ακριβώς μια σύριγγα. Οι δραστικές ουσίες που η τρίχα απελευθερώνει στο δέρμα προκαλούν την εξαιρετική ενόχληση και τον ερεθισμό που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις τσουκνίδες σπουδαία φυτά από φαρμακευτική άποψη. Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συγχρόνους του να τρώνε τις τσουκνίδες βρασμένες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ασθένειες. Και σήμερα ακόμα θα βρούμε πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν τις τσουκνίδες. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευικά φυτά, επειδή ο χυμός τους είναι στυπτικός και αποτελεί εξαιρετικό φάρμακο για την άμεση ανάσχεση της ρινορραγίας. Συλλέγεται και ξηραίνεται ολόκληρο το φυτό. Στα καταστήματα που πωλούν βότανα διατίθεται σε μείγμα με λεμονόχορτο για την παρασκευή ενός εξαιρετικά εύγευστου ροφήματος.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Ως μελισσόχορτα είναι γνωστά θαμνώδη, πολύκλαδα φυτά με μικρά, κιτρινωπά και αρωματικά άνθη. Το φυτό που ευδοκιμεί στη χώρα μας είναι η μέλισσα η φαρμακευτική (Μelissa officinalis) ή μελισσόχορτο, του οποίου το ύψος φθάνει τους 80 πόντους και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, ονομάζεται και κιτρονέλα, επειδή οι τρυφεροί βλαστοί και το φύλλο του έχουν μυρωδιά λεμονιού. Στην πρακτική ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιρρευματικό, ορεκτικό και αντιασθματικό. Συνιστάται κυρίως για να αντιμετωπισθούν πόνοι και σπασμοί του στομάχου, κωλικοί, δυσπεψίες, εμετοί λόγω εγκυμοσύνης, νευρικές κρίσεις, πόνοι των δοντιών, κ.ά. Επίσης, όταν οι μελισσοκόμοι θέλουν να πιάσουν ένα καινούργιο σμάρι από μέλισσες τρίβουν με φύλλα μελισσόχορτου τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης, για να αποκτήσει ωραίο άρωμα και να προσελκύσει τις μέλισσες. Χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία και σε εντομο- απωθητικές λοσιόν.
ΔΥΟΣΜΟΣ
Το αρωματικό φυτό ανήκει στο γένος μέντα (Μentha) και καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για το αιθέριο έλαιό του (ηδυοσμέλαιο), αλλά και γιατί χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική. Το ηδυοσμέλαιο περιέχει ως δραστικό συστατικό την καρβόνη σε ποσοστό 50%. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τα ξερά φύλλα του δυόσμου από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα με τονωτικές, διεγερτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ταχυκαρδιών και των πόνων στο στομάχι και τη χοληδόχο κύστη.

πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΦΗΚΟΠΑΓΙΔΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Από τις αρχές του Σεπτέμβρη είχαν κάνει έντονη την παρουσία τους οι σφήκες στο μελισσοκομείο μου. Ενεργοποίησα την γνωστή σφηκοπαγίδα με τον εσωτερικό συρμάτινο κώνο χρησιμοποιώντας για δόλωμα κονσέρβα με ζαμπόν και φέτες πορτοκαλιού. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά καθώς αφαίρεσα από αυτήν, τουλάχιστον διακόσιες σφήκες σε διάστημα σαράντα ημερών. Παρόλα αυτά οι φύλακες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Στις εισόδους κυψελών εντόπισα σκοτωμένες σφήκες. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνετε η θυσία ενός φύλακα για την διεκδίκηση των συμφερόντων του μελισσιού του.

Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών Δήμου Αλιάρτου Β' γύρος

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ 100%
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 11.668
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 59,67%
ΨΗΦΗΣΑΝ 6.962
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ 288
ΑΠΟΧΗ 40,33%