Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ

Ο Γενάρης μας αποχαιρετάει αφήνοντας μια μικρή γεύση από χειμώνα.
Μικρός ο χειμώνας για να μας προβληματίσει και να φοβηθούμε για απώλειες μελισσιών αφού κράτησε μόνο μια μέρα, (για την περιοχή μου μιλάω). Σήμερα με θερμοκρασία 13οC εκμεταλλεύτηκα την ηλιόλουστη ημέρα και έκανα επιθεώρηση στο μελισσοκομείο. Αρχικά ο στόχος μου ήταν να κάνω σχολαστική επιθεώρηση σε όλα τα πλαίσια για να έχω την πρώτη λεπτομερή εικόνα για το 2010 και να προγραμματίσω τις επόμενες κινήσεις. Η κατάσταση όμως δεν μου το επέτρεψε, καθώς η μελισσόσφαιρα ήταν αρκετά σφιχτή και δεν ήθελα να την χαλάσω. Γενική εικόνα ικανοποιητική. Επάρκεια τροφών, γόνος, καλή κατάσταση βασίλισσας, αύξηση πληθυσμού σε όλες τις κυψέλες, η φύση δίνει γύρες και οι εργάτριες τις φέρνουν στη κυψέλη για την εκτροφή του γόνου, και γενικά ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης, προς το παρόν.
Η αμυγδαλιά καλά κρατεί. Την ακολούθησε η βρούβα, η λαψάνα, και έρχεται το ρείκι, η βερικοκιά, η άγρια λεβάντα και το δενδρολίβανο όπου υπάρχουν.
Και μερικές φωτογραφίες από την σημερινή επιθεώρηση:
Ας μη μας συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός γιατί έρχεται ένας Φλεβάρης με εκπλήξεις. Έχουμε συνηθίσει στις εκπλήξεις, και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, είμαστε έτοιμοι για όλα. Μια αναδιάταξη των πλαισίων, τοποθετώντας κοντά στον γόνο τα ακριανά πλαίσια με μέλι είναι καλή κίνηση ετούτη την εποχή, όπως και η εξασφάλιση επάρκειας τροφών, και νερού. Ένας έλεγχος στα ανοίγματα (αεραγωγούς), για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στη κυψέλη, για να αποφύγουμε την υγρασία στο εσωτερικό της, σωστό κι αυτό. Λίγες κινήσεις και καλές.
Ας ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας στην αποθήκη για την προετοιμασία του εξοπλισμού και του νέου υλικού, γιατί ο Φλεβάρης είναι μικρός και θα περάσει γρήγορα.
Και μια φωτογραφία αφιερωμένη στους λάτρες του είδους.
Καλή δύναμη σε όλους, και σωστές και μελετημένες επιλογές και κινήσεις.
Στην παρακάτω παράγραφο θα ήθελα την βοήθειά σας.
-Έβαλα σε μια κυψέλη με πληθυσμό έξι πλαισίων μισό κιλό απολέπισμα με μέλι από τον τελευταίο τρύγο. Το είχα βάλει από το σπίτι σε πλαστικό τροφοδότη σιροπιού με καπάκι και έβγαλα το διάφραγμα για να μπορούν να μπουν οι μέλισσες, και το τοποθέτησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα μέσα στη κυψέλη. Για μένα είναι πείραμα γιατί το κάνω πρώτη φορά. Φοβάμαι την περίπτωση λεηλασίας. Θα σας ενημερώσω σε επόμενη ανάρτηση και θα φωτογραφίσω ότι δω.
Έχει κάποιος εμπειρία από αντίστοιχη περίπτωση να μου πει τι συνέβη;

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Η πρόοδος που εμφανίζεται στον τομέα της συσκευασίας των τροφίμων τα τελευταία χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επανάσταση». Νέα υλικά, πρωτότυπα σχέδια και ποικιλία χρωμάτων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συσκευασία για ένα προϊόν έχει την ίδια δυναμική με την ποιότητα του προϊόντος.
Το δημοφιλές «χάρτινο χωνί» του μπακάλη της περασμένης γενιάς έχει αντικατασταθεί από πολύχρωμα δοχεία και πακέτα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, στα οποία συσκευάζονται σήμερα πολλών ειδών τρόφιμα και προμαγειρεμένα ή πλήρως παρασκευασμένα εδέσματα. Μεγάλη είναι επίσης η ποικιλία των υλικών τα οποία χρησιμεύουν για την κατασκευή δοχείων και πακέτων συσκευασίας: ξύλο για βαρέλια, λευκοσίδηρος για κονσέρβες, γυαλί για φιάλες και βάζα, αλουμίνιο για δοχεία και για περιτύλιξη, χαρτί για κουτιά σακούλες και περιτύλιξη και πλαστικά υλικά για σχεδόν κάθε είδους συσκευασία από βαρέλια και λεπτούς υμένες (φιλμ) μέχρι σακίδια για κονσερβοποίηση.
Επιπλέον χρησιμοποιούνται πολλοί συνδυασμοί των υλικών αυτών, ιδίως υπό τη μορφή συγκολλημένων φύλλων, όπου το καθένα προσδίδει τις δικές του συσκευαστικές ιδιότητες, π.χ. σε ένα τρίφυλλο φιλμ, το εσωτερικό στρώμα μπορεί να είναι από πολυαιθυλένιο, που εμποδίζει τη δίοδο υγρασίας και ανταποκρίνεται σωστά στη θερμοσυγκόλληση, το μεσαίο στρώμα να είναι από αλουμίνιο, που εμποδίζει το φως και προσδίδει στεγανότητα και εμφάνιση και το εξωτερικό να είναι από σελοφάν, υλικό που είναι επιδεκτικό στην τυπογράφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φιλμ με 7 και 8 στρώματα διάφορων υλικών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βρώσιμα συσκευαστικά υλικά, το γνωστότερο από αυτά είναι ίσως το χωνάκι του παγωτού αλλά και το περίβλημα πολλών αλλαντικών. Η ζελατίνη, το αραβικό κόμι και άλλες φαγώσιμες γκόμες χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τροφίμων ως επικάλυψη, άλλωστε και η ψίχα των καρυδιών και αμυγδάλων περιβάλλεται με παράγωγα μονογλυκεριδίων για να προληφθεί το οξειδωτικό τάγισμα.
Υλικά συσκευασίας
Τα κυριότερα υλικά συσκευασίας τροφίμων είναι:
• Το σίδερο
• Το αλουμίνιο
• Το γυαλί
• Το χαρτί
• Τα πλαστικά
Η χρήση των υλικών συσκευασίας ποικίλει ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Έτσι το σίδερο χρησιμοποιείται υπό τη μορφή μαλακού χάλυβα για την κατασκευή κουτιών, ενώ το αλουμίνιο χρησιμεύει για την κατασκευή κουτιών αλλά και ως φύλλο περιτύλιξης. Τα χαλύβδινα δοχεία καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα κασσίτερου ο οποίος προστατεύει σημαντικά τον χάλυβα από την προσβολή των οξέων του τροφίμου και το οξυγόνο του αέρα. Όμως επειδή και αυτός υπόκειται σε διάβρωση από ορισμένα συστατικά των τροφίμων επιχρίεται με βερνίκι ή λάκες. Υπάρχουν πολλοί τύποι επιχρισμάτων καθώς και διάφοροι τύποι χάλυβα που ενδείκνυνται για τη συσκευασία λιγότερο ή περισσότερο διαβρωτικών τροφίμων. Τελευταία, στη συσκευασία τροφίμων χρησιμοποιείται το χρώμιο για την επίχριση πολλών συσκευασιών έναντι του κασσίτερου.
Το αλουμίνιο είναι το νεώτερο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη συσκευασία τροφίμων. Ως πλεονεκτήματά του θεωρούνται το μικρό του ειδικό βάρος, η αντίστασή του στην ατμοσφαιρική οξείδωση, η ευκαμψία του και η εμφάνισή του. Δεν έχει όμως την ανθεκτικότητα του χάλυβα. Το αλουμίνιο, πέρα από τη χρήση του στην κονσερβοποιία, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως φύλλο για την κατασκευή μαγειρικών και άλλων σκευών.
Το γυαλί, ως υλικό συσκευασίας στη βιομηχανία τροφίμων, είναι πολύ διαδεδομένο και η χρήση του ποικίλει τόσο στη συσκευασία στερεών όσο και υγρών προϊόντων διατροφής. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας επιτρέπει τη χρήση της ίδιας φιάλης για περισσότερο από μία φορές.
Το χαρτί βρίσκει μεγάλη και πολλαπλή εφαρμογή στη συσκευασία τροφίμων. Καστανόχρωμο, αδρό χαρτί χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάκων. Χονδρό παρόμοιο χαρτί παίρνει τη μορφή χαρτονιού. Πολλές άλλες ποιότητες χαρτιού παράγονται με αποχρωματισμό του χαρτοπολτού και εμποτισμό του με κερί, παραφίνη, ρητίνες, λάκες και διάφορες πλαστικές ουσίες, ώστε να γίνει αδιαπέραστο στο νερό ή στα λίπη ή στα αέρια, ή να γίνει ανθεκτικό στη βαφή ή στην εκτύπωση. Συγκολλημένα φύλλα χαρτιού και αλουμινίου ή πλαστικών υλών βρίσκουν ειδικές χρήσεις. Επιπροσθέτως, μεγάλες ποσότητες γάλακτος και χυμών συσκευάζονται σε χάρτινα κουτιά που έχουν επικαλυφθεί με πολυαιθυλένιο.
Οι πλαστικές ύλες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη συσκευασία τροφίμων, από την –δημοφιλή- απλή τσάντα, έως το κεσεδάκι του γιαουρτιού και ως το πλαστικό εκείνο δοχείο που αντέχει στη θερμική αποστείρωση τροφίμων. Οι κυριότερες από τις πλαστικές ύλες ενδείκνυνται για τη συσκευασία τροφίμων είναι η αναγεννηθείσα κυτταρίνη, η οξική κυτταρίνη, το πολυαμίδιο, το πολυαιθυλένιο, το πολυστυρόλιο, το πολυπροπυλένιο κ.ά. Οι ύλες αυτές μετατρέπονται σε δοχεία πολλών σχημάτων και μεγεθών, ή χρησιμοποιούνται ως φύλλα οι ιδιότητες των οποίων έχουν μεγάλη συσκευαστική σημασία.
Προδιαγραφές των υλικών συσκευασίας
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία των τροφίμων πρέπει να πληρούν ορισμένους όρους. Οι όροι αυτοί διαφέρουν ανάλογα με τη φύση και το είδος του τροφίμου καθώς και από το εάν το υλικό θα έρθει σε άμεση επαφή με το τρόφιμο ή θα περιβάλλει το πρώτο κάλυμμα.
Γενικά όμως το υλικό της συσκευασίας πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
Αβλαβείς: Να μην είναι τοξικό και να μην αντιδρά με τα συστατικά του τροφίμου έτσι ώστε να βλάπτει τις οργανοληπτικές ή τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Προστασία: Να προφυλάσσει το τρόφιμο από τις προσβολές μικροβίων εντόμων και τρωκτικών. Επίσης να μην επιτρέπει την είσοδο και έξοδο υγρασίας και αερίων και ειδικά να εμποδίζει την έξοδο των ευχάριστων πτητικών του τροφίμου.
Ευχρηστία: Το σχήμα και το μέγεθος των δοχείων ή πακέτων πρέπει να διευκολύνει τη διακίνηση και αποθήκευση όχι μόνο στο χώρο παραγωγής αλλά και στο χώρο πώλησης ή αποθήκευσης. Το άνοιγμα της συσκευασίας πρέπει να είναι εύκολο αλλά ενδεχόμενες παραβιάσεις πρέπει να γίνονται άμεσα αντιληπτές.
Εμφάνιση: Η συσκευασία πρέπει να ελκύει τον πελάτη, ιδιαίτερα στις υπεραγορές αυτοεξυπηρέτησης που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν ειδικούς συμβούλους για το σχεδιασμό της συσκευασίας των προϊόντων τους.
Κόστος: Το κόστος της συσκευασίας δεν πρέπει να επιβαρύνει την τιμή του τροφίμου. Η σημασία της ανακύκλώσης του υλικού της συσκευασίας πρέπει να τονιστεί σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής του προϊόντος. Ανακυκλώσιμα υλικά είναι τα λευκοσιδηρά, τα γυάλινα και τα πλαστικά δοχεία. Η μεγαλύτερη οικονομία όμως επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση του αλουμινίου, μελέτες δείχνουν ότι για την κατασκευή ενός νέου αλουμινοδοχείου από ένα χρησιμοποιημένο απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για να γίνει το ίδιο κουτί από βωξίτη. Η ανακύκλωση οδηγεί όχι μόνο στην μείωση του κόστους συσκευασίας αλλά και στην αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος καθώς και στην διατήρηση της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών που υπάρχουν στη φύση.
Η συσκευασία των τροφίμων βρίσκεται σε γρήγορη και συνεχή εξέλιξη, στην Packaging Encyclopedia (εγκυκλοπαίδεια συσκευασίας) περιγράφονται οι ιδιότητες των υλικών συσκευασίας καθώς και οι δοκιμές που πρέπει να γίνουν ώστε το υλικό να καταδειχθεί κατάλληλο για χρήση στη συσκευασία των τροφίμων. Επίσης οι βιομηχανίες ειδών και υλικών συσκευασίας μπορούν να προτείνουν το κατάλληλο υλικό για την κάθε περίπτωση.


Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΓΡΟΤΗ

Οι δημοσιογράφοι καθήμενοι στα γραφεία τους ή σους καναπέδες τους κρίνουν το επικοινωνιακό στάτους των αγροτών συνδικαλιστικών ή μη όπως ο Σταύρος Τζίμας. Είναι κρίμα για τον καλό δημοσιογράφο και άδικο για εμάς. Θα έπρεπε να δουν πίσω από το αξύριστο πρόσωπο και την άξεστη έως και αγενή ομιλία, την αγωνία ενός απελπισμένου με την οικονομική του κατάσταση.

Εάν δε, νομίζουν –οι δημοσιογράφοι- ότι είναι οι αγρότες "αλαζόνες προς την κοινωνία" και όχι προς την εξουσία, και άλλα τέτοια ας θυμηθούν στην καλύτερη περίπτωση τι λένε για πάρτη τους οι επιχειρήσεις στις ποίες αυτοί εργάζονται όταν εκείνοι απαιτούν τα δικά τους αιτήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε όλοι να αναφωνήσουμε, όπως η πόρνη της Γαλάτειας Καζατζάκη «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Γιατί οι αγρότες προσπαθούν να αντιγράψουν -δυστυχώς και λάθος κατά την άποψή μου- στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών παράθυρων και του –τώρα μάλιστα!- πολιτισμένου διαλόγου.

Δηλαδή πόσο τους κοστίζει -στους δημοσιογράφους- έστω και τώρα να έρθουν να μας δουν στα μπλόκα και να τους δώσουμε μερικά στοιχεία για την πραγματική εικόνα του προβλήματος; Ακόμα και οι αναλύσεις τους ενώ ξεκινάνε να είναι ενδιαφέρουσες, εξελίσσονται σε ελλιπείς και γενικόλογες αναφορές όπως εκείνη του Κ. Καλλίτση με τον "πιασάρικο" τίτλο "οι αγρότες και ο «τσαμπουκάς» προς την κοινωνία" (θα έπρεπε να είναι πιό ευρηματικοί στην επιλογή των τίτλων και των φράσεων!).

Λοιπόν κάνοντας το πρώτο βήμα και μιλώντας για μένα, πρέπει να τους πω ότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον το κράτος μου χρωστάει τουλάχιστον € 15.000 από τις επιδοτήσεις για τα χωράφια που καλλιεργώ. Οι εξηγήσεις για καθυστερήσεις στην μηχανογράφηση κλπ. είναι δικαιολογίες.

Αν με δω σαν επιχείρηση -τρομάρα μου!- σε τζίρο περίπου € 80.000 (αυτά που μπόρεσα να πουλήσω γιατί τα κρεμμύδια που έχω στην αποθήκη μάλλον θα πληρώσω τρία μεροκάματα γα να τα πετάξω!) Περίπου τόσα είναι τα έξοδα που έχω κάνει: αγορές γεωργικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ανταλλακτικά), καύσιμά, καθώς και προς τους εργάτες (Αλβανούς) που χρησιμοποίησα.

Θα συμφωνήσω επίσης ότι από την μη σωστή (και νόμιμη) έκδοση παραστατικών το κράτος έχασε από τις συναλλαγές μου περίπου € 20.000 (για αυτό δεν είμαι ό μόνος ένοχος όμως). Δηλαδή όσα μου χρωστάει κι έπρεπε ήδη να έχω πάρει κι εδώ ας συμφωνήσουμε οτι ο στοιχειώδης εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών είναι απαραίτητος έστω και για να έχουμε όλοι μας καθαρή εικόνα.

Στην πραγματικότητα, τα χρήματα αυτά που περιμένω να εισπράξω, είναι το καθαρό μου ειόδημα δηλαδή αυτό για να συντηρηθώ εγώ η γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου που σπουδάζουν. Φανταστείτε να ζούσε και η μάνα μου και να έπρεπε να την τρέχω σε γιατρούς. Η σύνταξη του ΟΓΑ για να το ξέρετε είναι το πολύ € 450 το μήνα με την πρόσφατη άυξηση των € 30 της κυβέρνησης.

Λοιπόν τι θα κάνατε εσείς στην θέση μου; Δίπλα μου, εδώ στο μπλόκο, υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις που τουρτουρίζουν μαζί μου.

Ο "πλούτος" που έχω είναι ακόμα €60.000 εάν πουλήσω το τρακτέρ, €50.000 εάν βρω να πουλήσω τα χωράφια μου €70.000 εάν πουλήσω τον υπόλοιπο εξοπλισμό και € 7.000 το αυτοκίνητο εάν το πουλήσω κι αυτό. Σύνολο € 187.000. Α! έχω και το πατρικό μου σπίτι που ας πούμε οτι αξίζει περίπου € 30.000.

Και μετά;
…Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο
http://ermokastriotis.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html#more




Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

O μεγάλος καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους. Τα 7 ρίχτερ χτύπησαν μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η Αϊτή ισοπεδώθηκε, χιλιάδες νεκροί, άνθρωποι εξαθλιωμένοι ζητούν την ανθρωπιά και τη συμπαράστασή μας. Μπορούμε να συνδράμουμε μέσω των εξής τραπεζικών λογαριασμών:
• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 169/480023-04
• ALPHA BANK: 115 002002 022472 (διαδικασία Κ03)
• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 017 04 00593488
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-045921-741 http://www.easypay.gr/
• EMPORIKI BANK: 66360008
• EUROBANK: 0026.0102.13.0200612226
• ATTICA BANK: 069-54799691
• ΚΥΠΡΟΥ: 000012163468
• GENIKI: 3603003908-9
• CITIBANK: 55 02 346484
• MILLENNIUM BANK: 519829
• ASPIS BANK: 101-03-0006583
• HSBC: 002-066694-130
Αλλά και μέσω του σταθερού τηλεφώνου του ΟΤΕ ( χρέωση 3,56 € με ΦΠΑ )
Αριθμός: 901 11 17 17 17
Όσοι επιθυμούμε μπορούμε να προσφέρουμε μέσω ίντερνετ στην ιστοσελίδα της UNICEF,

Με 50€ παρέχουμε 120 πακέτα μπισκότων για υποσιτισμένα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες, ή τον εξοπλισμό για ασφαλές πόσιμο νερό σε 7 οικογένειες.
Με 100€ εμβολιάζουμε 3.750 παιδιά κατά της μηνιγγίτιδας.
Με 195€ παρέχουμε μια σκηνή για μια σεισμόπληκτη οικογένεια.
Με 3€ εξασφαλίζουμε 350 ταμπλέτες για τον καθαρισμό 1.400-1.750 λίτρων νερού, ώστε τα παιδιά να πίνουν και να πλένονται με ασφάλεια.
Με 5€ παρέχουμε 100 φακελάκια αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν την αφυδάτωση και τη διάρροια.
Με 15€ παρέχουμε ένα πακέτο πρώτης ανάγκης που περιλαμβάνει επιδέσμους, γάντια, ψαλίδι, ταινίες, αλοιφή για τα μάτια και απολυμαντικό, ώστε κάποιος να μπορεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες για ένα μικρό τραυματισμό, άμεσα.
Με 20€ εξασφαλίζουμε 15 δοχεία νερού των 10 λίτρων για την μεταφορά και την αποθήκευση νερού.
Σ' αυτή την προσπάθεια, και το 1 ευρώ έχει αξία. Είναι η ελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς. Άλλωστε, είναι η εκπλήρωση ενός χρέους όχι μόνο ανθρωπιστικού, αλλά και ηθικού ως Έλληνες.

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΘΗΒΑΣ

Σε όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής απευθύνεται το ΔΣ του «Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θηβών» και τους καλεί να πάρουν μέρος με τους φίλους και τις οικογένειές τους στην συνάντηση και στο γλέντι που θα γίνει στο κέντρο ΤΖΑΚΙ, έναντι του σιδηροδρομικού σταθμού Θηβών, το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010, στις 8 μ.μ..

-Είναι μια ευκαιρία, τώρα που οι μελισσοκομικές ασχολίες είναι λιγοστές να συναντηθούμε, να φάμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Ρουμελιώτης.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΡΑΚΟΜΕΛΑ;

Κρύο …καιρός για δύο.
Για δύο σφηνάκια ρακόμελο σε κάποιο ζεστό καφέ ή στο σπίτι πλάι στο τζάκι με καλή παρέα και καλό μεζέ.
Δεν ξέρεις τι είναι το ρακόμελο;
Θα σε μαλώσω!
Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται για βρασμένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι), ενώ το εμπλούτιζαν με αρκετά επιπλέον μυρωδικά (γαρύφαλλο, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο κ.α), κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό και ευκολόπιοτο.
Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι
το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, η έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό
οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι. Το γεγονός ότι σερβίρονται σε σφηνάκι και καταναλώνονται τσάκ μπάμ το ένα μετά το άλλο, τα κάνει άκρως εθιστικά και επικίνδυνα. Εγώ σας προειδοποίησα και αμαρτία ουκ έχω!
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε «σπιτικό» ρακόμελο με την παρέα σας η συνταγή είναι σχετικά απλή. Θα χρειαστείτε:
1,5 λίτρο ρακή,
1/2 κιλό μέλι,
1/2 κιλό ζάχαρι,
διάφορα μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο ). Ετοιμασία:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε νερό με τα διάφορα μυρωδικά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ποσότητα όσο 3-4 ποτήρια και το σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει (προσοχή να μην πάρει βράση!) και να πάρει χρώμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο νερό των μυρωδικών και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος τη ρακή (μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το ρακόμελο).
Εναλλακτική, πιο απλή συνταγή:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε προσεχτικά την ρακή κι έπειτα το κατεβάζετε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή το ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Και φυσικά δεν νοείται ρακόμελο ξεροσφύρι.
Μια ποικιλία που μπορούμε να συνοδεύσουμε το ρακόμελο είναι η εξής:
Σε μια πιατέλα βάζουμε στη μέση κομμάτια από παστέλι με μέλι, γύρο γύρο κράκερς, και επάνω στα κράκερς καπνιστή γαλοπούλα και παρμεζάνα σε φλέικς εναλάξ.
Προσοχή: δύο σφηνάκια είναι για τον βήχα, τρία για το κρυολόγημα, από τέσσερα και πάνω... νίπτω τας χείρας μου!

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

ΓΩΝΙΕΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ...τελικά αξίζει τον κόπο;

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα αναφέρει για κάποιες μεταλλικές γωνίες που είχα δει στην έκθεση του 2ου φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας. Αφού τις προμηθεύτηκα και τις χρησιμοποίησα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο τοποθέτησης, και για το αν τελικά αξίζει τον κόπο.
Αυτή είναι η γωνία.Η χρησιμότητα της γωνίας είναι στο να μην πληγώνουμε με το ξέστρο την κυψέλη κατά το άνοιγμα για επιθεώρηση.
Η κάθε γωνία κοστίζει 0,15 € και για κάθε κυψέλη θέλουμε τέσσερις, συν τις βίδες και φυσικά τον χρόνο εργασίας, που είναι περίπου δέκα λεπτά για κάθε κυψέλη.
Σε κάθε γωνία της κυψέλης τοποθετούμε από μια μεταλλική γωνία, με βίδες ή με καρφιά. Εγώ προτίμησα τις βίδες γιατί με βολεύουν καλύτερα και δεν χτυπώ την κυψέλη.
Στα οριζόντια σημεία που πατάει η γωνία έτριψα λίγο την κυψέλη με χοντρό γυαλόχαρτο ή με ξυλοφάι, γιατί αν δεν το έκανα άφηνε κενό περίπου μισού χιλιοστού μεταξύ κυψέλης και καπακιού και δεν το ήθελα αυτό γιατί θα το κλείσουν με πρόπολη, και θα γίνει πιο δύσκολο το άνοιγμα της κυψέλης. Στις καινούργιες γονοφωλιές και τα πατώματα που θα τοποθετήσω γωνίες, κάνω το τρίψιμο πριν τις βάψω.
Τελικά όντως το άνοιγμα της κυψέλης είναι ευκολότερο.
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί κανείς να τοποθετήσει γωνίες και στα καπάκια, και σε όλες τις γωνίες των πατωμάτων με φυσικά πολλαπλάσιο κόστος και χρόνο εργασίας ανά κυψέλη. Δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος επαγγελματίας μελισσοκόμος που έχει πολλές κυψέλες, μπορεί να κάνει τοποθέτηση αυτού του υλικού, και κατά πόσο το θεωρεί σημαντικό.
Τελικά αξίζει τον κόπο να ανεβάσει κάποιος το κόστος κατά 0,65 € (4 γωνίες μαζί με τις βίδες) και να προσθέσει δέκα λεπτά εργασίας ανά κυψέλη;

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

«Μελισσοθεραπεία»ή «Apitherapy» είναι η χρήση των προϊόντων της μέλισσας με σκοπό την αποτροπή, τη γιατρειά ή την ανάρρωση του ατόμου από μία ή περισσότερες ασθένειες - καταστάσεις.
Η προέλευση αυτής της λέξης είναι αυτεξήγητη:
• το «API» προέρχεται από το λατινικό όνομα της μέλισσας: Apis Mellifica και
• το «therapy» προέρχεται από την ελληνική λέξη «θεραπεία», που σημαίνει μια μέθοδο αγωγής για τα ανθρώπινα όντα ή τα ζώα ενάντια στις διάφορες ασθένειες.
Αποτροπή μιας ασθένειας σημαίνει ότι:
• μπορούμε να καταστρέψουμε τους πιθανούς «εχθρούς» προτού καν προσπαθήσουν να εισβάλουν στο σώμα μας
• μπορούμε να διεγείρουμε τις «δυνάμεις» του σώματός μας ώστε να καταστρέφει μόνο του τους «εχθρούς», πριν από την εμφάνιση οποιωνδήποτε κλινικών σημαδιών (πυρετός, πόνοι, κ.λ.π.).
Ανάρρωση μετά από μια ασθένεια / κατάσταση, σημαίνει επαναφορά της υγείας του ατόμου σε κανονικά επίπεδα.
Σημαίνει, δηλαδή, επαναφορά του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος τουλάχιστον στα επίπεδα λειτουργίας που είχαν προτού να εμφανιστεί η ασθένεια.
Η «Ανάρρωση» είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως μετά από εγχείρηση, από διάφορα τραύματα ή μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης.
Γιατρειά σημαίνει πλήρης αποβολή μιας ορισμένης ασθένειας ή ενός σημαδιού συμπτώματος.
Το να υποβάλει κανείς ένα άλλο άτομο σε αγωγή σημαίνει ότι προσπαθεί να το γιατρέψει. Μπορεί να έχει επιτυχία ή όχι. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολυάριθμους παράγοντες.
Οπότε, «λέξη προς λέξη», μελισσοθεραπεία σημαίνει η πρόθεση να γιατρέψει κάποιος κάποιον άλλον χρησιμοποιώντας τις μέλισσες ΚΑΙ τα προϊόντα τους. Εντούτοις, καταλαβαίνουμε σήμερα τη μελισσοθεραπεία υπό μια πολύ ευρύτερη έννοια...
Η μελισσοθεραπεία δεν είναι μόνο μια απλή, θεραπευτική μέθοδος. Είναι ήδη ένας διαφορετικός τύπος ιατρικής. Μπορούμε ακόμη και να τον καλέσουμε
«ΜΕΛΙΣΣΟΪΑΤΡΙΚΗ».
Γιατί;
Επειδή:
• Η μελισσοθεραπεία είναι ήδη μια επιστήμη, γιατί έχει μια ισχυρή επιστημονική βάση ακόμη και αν υπάρχουν ακόμη πολλά «μυστήρια» εκεί έξω…
• Επίσης είναι μια επιστήμη γιατί πρέπει να ξέρει κανείς ακριβώς τι κάνει όταν υποβάλει έναν ασθενή σε αγωγή, χρειάζεται μια τέλεια διάγνωση, πρέπει να ξέρει ακριβώς ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι χορήγησης των «φαρμάκων» και πρέπει ακόμη να ξέρει πολύ καλά τη ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ.
• Είναι μια επιστήμη γιατί προσφέρει σε πολυάριθμες περιπτώσεις ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, για παράδειγμα η πρόπολη καταστρέφει πάντα το ελικοβακτήριο του πυλωρού, εφόσον βέβαια χορηγείται στη σωστή δοσολογία και το δηλητήριο της μέλισσας αυξάνει την έκκριση κορτιζόνης έπειτα από ένα τσίμπημα.
• Η μελισσοθεραπεία είναι μια ΤΕΧΝΗ, γιατί έχει να κάνει με όλα τα στοιχεία που μας έχει δώσει το Πνεύμα της Μητέρας Φύσης: αγάπη, φιλία, ελπίδα, κατανόηση, αλλά και απελπισία, μίσος, ματαιοδοξία κ.α.
• Επίσης είναι μια ΤΕΧΝΗ, γιατί προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά, πρέπει να είναι κανείς αληθινός «καλλιτέχνης». Πρέπει να έχει πάντα στην καρδιά του τις ομορφιές της Φύσης και να μοιράζεται με τα «αδέρφια» του αυτόν τον αληθινό θησαυρό
• Είναι μια ΤΕΧΝΗ γιατί το να γιατρεύει κάποιος κάποιον άλλον είναι το ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή του…
Επίσης, η μελισσοθεραπεία είναι μια ολιστική ιατρική. «Ολιστική» σημαίνει το να χρησιμοποιεί κανείς το «όλο» ή να υποβάλει σε αγωγή το «όλο»…
Η Μελισσοθεραπεία είναι ολιστική επειδή:
• συνδέεται ισχυρά, με αρμονικό τρόπο, με πάρα πολλές φυσικές διεργασίες
• χρησιμοποιεί γνώσεις από άλλες ολιστικές μορφές θεραπείας όπως η φυτοθεραπεία (χρήση βοτάνων), η αρωματοθεραπεία (χρήση αιθέριων ελαίων), η διαιτοθεραπεία (χρήση θρεπτικών ουσιών), ο βελονισμός, το μασάζ σε σημεία πίεσης, η Ayurveda
• επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το νευρικό σύστημα και τη ροή του αίματος των ανθρώπων και των ζώων, με συνέπεια μόνο μέσω αυτών των δύο συστημάτων να επηρεάζει ΟΛΟ το σώμα
• επηρεάζει τη συναισθηματική μας ζωή
• επηρεάζει την πνευματική μας ζωή, καθώς το να γιατρέψει κανείς κάποιον, όχι μόνο με ένα βάζο μέλι, αλλά και μέσω αληθινής αγάπης, φιλίας και κατανόησης, είναι ήδη κάτι «πνευματικό»…
Έτσι, κάθε φορά που θα λέμε στο μέλλον «μελισσοθεραπεία» ή απλώς θα διαβάζουμε τη λέξη «μελισσοθεραπεία», ας προσπαθούμε να γεμίζουμε το μυαλό μας, την ψυχή και το πνεύμα μας με: ΓΝΩΣΗ και ΑΓΑΠΗ, που σημαίνει με τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.
περισσότερα στο www.donkeyisland.gr

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ! ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Τι να κρεμάσουμε στην κρεμάστρα για να έχουμε πρόχειρο να φορέσουμε αύριο το πρωί?
Το μπουφάν? την ζακέτα? ή μπλουζάκι κοντομάνικο?
Μάλλον πρέπει να τα έχουμε όλα πρόχειρα γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Έτσι και ο μελισσοκόμος θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα.
Στη τσίτα που λέμε. Για να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση και κάθε καιρό.
Δεν είναι τίποτα δεδομένο πλέον όσο αφορά τους εποχικούς χειρισμούς.
Όλα είναι διαφορετικά από χρόνο σε χρόνο και από περιοχή σε περιοχή.
Και θα πρέπει και εμείς να πάμε με τον καιρό και να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση.
Να! για παράδειγμα εγώ, με τις συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες στην περιοχή και στο μελισσοκομείο, ήμουν έτοιμος να δώσω χώρο στη γονοφωλιά και να βάλω και πατώματα. Έχω όμως ταυτόχρονα το μελίσσι μαζεμένο, και με τροφές.
Στη τσίτα! που λέγαμε!
Επιτέλους η θερμοκρασία έπεσε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και καταλάβαμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Μια μυρωδιά θα πάρουμε δηλαδή γιατί μέχρι το Σαββατοκύριακο λένε οι προβλέψεις θα κρατήσει η κακοκαιρία.
Να τόσο ήταν η άνθηση της αμυγδαλιάς, για λίγες ημέρες μόνο. Κάτι ήξερε η μελισσούλα που έτρεχε βιαστική να μαζέψει ότι προλάβει. Μυριζόταν την κακοκαιρία, και το τέλος της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς που ήταν δίπλα της. Ευτυχώς που ο καλός μελισσοκόμος έχει κάνει και αυτός τα κουμάντα του και δεν θα πεινάσουν τα μελισσάκια.
Προβλέψεις κάποιων ειδικών, λένε πως μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι, από τα πιο καυτά των τελευταίων εκατό ετών. Αν αληθεύει όμως θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά και κάτω από σκιές δένδρων τις κυψέλες. Προτρέχω λίγο, αλά αν σας πω ότι προγραμματίζω από τώρα που θα στήσω το μελισσοκομείο τον Ιούνιο δεν είναι ψέμα.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΡΟΤΟΠΟΥΣ;

Πολλοί Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι φυτεύουν αυτόν τον καιρό μελισσοκομικά φυτά. Αυτά όμως είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που κάθε χρόνο χάνονται.
Μόνο σε ένα Δήμο δέκα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού θυμαρότοπου έγιναν στάχτη τον Αύγουστο του 2009 στην περιοχή Θίσβης-Χωστίων. Άλλες τρεις χιλιάδες στρέμματα θυμαρότοπου είχαν καεί το 2008 στην περιοχή Χωστίων. Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλονται ποτέ δεν αφορούν και το θυμάρι.
Στην περιοχή Θίσβης οι παρθένοι θυμαρότοποι έχουν υποστεί και άλλες μεγάλες καταστροφές από την βιομηχανική επέκταση στην περιοχή Λικέρι, Βαθύ, Μαυροβούνι αλλά και από τις αυθαίρετες εκχερσώσεις μεγάλων εκτάσεων που κάνουν διάφοροι ιδιώτες. Και όμως, ο νόμος είναι σαφής: [Δ. 9/30/1938] 1. Απαγορεύεται καθ΄ όλον το Κράτος η κοπή ή η εκρίζωσις και η συλλογή των εις γένη θύμος και θύμβρα [θυμάρι και θρούμπι] υπαγομένων φυτών.........2. Ειδικότερον εις την περιφέρειαν Αττικοβοιωτίας απαγορεύεται απολύτως η κοπή και η εκρίζωσις των προαναφερομένων φυτών δι οιανδήποτε χρήσιν άνευ της αδείας της Δασικής Αρχής.
Με το Διάταγμα 657/1963 απαγορεύθηκε η κοπή και εκρίζωση και άλλων μελισσοκομικών φυτών.
Μήπως είναι ο καιρός οι μελισσοκόμοι και οι οργανώσεις τους να ενεργοποιήσουν τους νόμους που είναι σχετικοί με την προστασία του θυμαριού και άλλων μοναδικών μελισσοκομικών φυτών της Χώρας μας;

Από τον φίλο μελισσοκόμο
ΠΑΝΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΜΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ …ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!

Η πρώτη προϋπόθεση για μια καλή παραγωγή μελιού είναι να μεταφερθούν δυνατά μελίσσια σε περιοχή με καλή μελιτοφορία. Για να γίνει αυτό πρέπει ο μελισσοκόμος να ξέρει ποια είναι τα μελισσοκομικά φυτά και αν δίνουν νέκταρ, γύρη ή και τα δυο μαζί και υπό ποιες συνθήκες. Μπορεί σε κάποια περιοχή να υπάρχει ανθοφορία αλλά όχι και μελιτοφορία. Πρέπει να γνωρίζει επίσης το χρόνο έναρξης της μελιτοφορίας, για να έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει εγκαίρως τα μελίσσια του. Αν τα μελίσσια είναι αδύνατα, τότε μέχρι να προλάβουν να δυναμώσουν και να συλλέξουν μέλι, θα έχει τελειώσει και η ανθοφορία. Παράγοντες όπως το έδαφος, η θερμοκρασία, η υγρασία, η ηλιοφάνεια, ο άνεμος επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη νεκταροέκκριση των φυτών. Με τις αλλαγές της ατμόσφαιρας και των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα σε κάποιες περιοχές. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μελισσοκόμοι της κάθε περιοχής και πράττουν αναλόγως.
Τούτη την εποχή έχουμε συνηθίσει πια, να βλέπουμε αξιόλογες ανθοφορίες όπως είναι αυτή της αμυγδαλιάς.
Μετά την πρώτη παπαρούνα, σειρά έχει η πρώτη αμυγδαλιά.
Πόζαρε κι αυτή καμαρωτή καμαρωτή μπροστά στο φακό σα νυφούλα, για μια αναμνηστική φωτογραφία.Οι δυνατοί νοτιάδες όμως που πνέουν στην περιοχή μου, κάνουν αφενός δύσκολες τις πτήσεις των μελισσών και πολύ σύντομες, σαν κλέφτες είδα κάποιες να πετούν από άνθος σε άνθος σε κάποια αμυγδαλιά να μαζέψουν ότι προλάβουν, και αφετέρου οι δυνατοί άνεμοι τινάζουν τα πέταλα, και μένουν τα άνθη γυμνά στα κλαδιά. Αν και κάποια πειράματα έδειξαν ότι το νέκταρ της αμυγδαλιάς (και άλλων 25 φυτών) φθορίζει όταν ακτινοβολείται με υπεριώδεις ακτίνες, γεγονός που βοηθά τις μέλισσες να εντοπίζουν την τροφή τους όταν το άνθος χάσει τα πέταλά του.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, το ύψος της κυμαίνεται από 4~12 μέτρα, ανθίζει από τον Ιανουάριο ~ Μάρτιο, τα άνθη της είναι λευκά ή ρόδινα, δίνει νέκταρ και γύρη και την συναντούμε σε όλη την Ελλάδα.
Η εποχή άνθησης της αμυγδαλιάς, λόγω των πολλών ποικιλιών, κλιμακώνεται σε μεγάλο διάστημα, από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Μαρτίου. Η εποχή άνθισης είναι πράγματι μια κρίσιμη περίοδος, γιατί τότε το μελίσσι βρίσκεται στην έναρξη παραγωγής γόνου και έχει λίγο πληθυσμό. Επομένως μια καλή ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι εγγύηση για το δυνάμωμα των μελισσών, γιατί το φυτό προσφέρει σε αφθονία τόσο νέκταρ όσο και γύρη με υψηλή θρεπτική αξία. Το νέκταρ εκκρίνεται όλη τη μέρα, ενώ η γύρη παράγεται συνήθως τις μεσημεριανές ώρες. Οι μέλισσες προσελκύονται περισσότερο από άνθη που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ζαχάρων στο νέκταρ. Γενικά τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν μέτρια ως υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρο που κυμαίνεται από 20~40% σε σχέση με άλλα οπωροφόρα.
Μια αμυγδαλιά ...δεν φέρνει την άνοιξη!
Ο κίνδυνος των παγετών δεν έχει περάσει, αλλά ούτε και ο κίνδυνος απώλειας μελισσών από την πείνα. Επιθεωρούμε τα μελίσσια τούτη την εποχή για επάρκεια αποθέματος τροφών μέσα στη κυψέλη. Κάποια μελίσσια έχουν αρχίσει την εκτροφή γόνου κυρίως στις νότιες περιοχές της Ελλάδας. Τα μελίσσια δεν είναι σε θέση να συλλέξουν τόση τροφή (νέκταρ και γύρη) όση χρειάζονται για την εκτροφή του γόνου, έτσι τα αποθέματα τροφής τελειώνουν γρήγορα, ιδίως σε μια παρατεταμένη κακοκαιρία και ο κίνδυνος λιμοκτονίας είναι άμεσος. Επίσης να μη ξεχνάμε να φροντίζουμε να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό νερό.
Εύχομαι σε όλους τους μελισσοκόμους, επαγγελματίες και μη, καλό ξεκίνημα της νέας μελισσοκομικής χρονιάς με υγιή και δυνατά μελίσσια, και σ’ αυτούς που ξεκινούν τώρα, καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Ειδικά κεριά για υγιή αυτιά (και όχι μόνο) Hopi Ear Candles

Μια εναλλακτική θεραπεία για την περιοχή των αυτιών και κατ' επέκταση για πιο
ελεύθερη αναπνοή από τη μύτη, βελτίωση της όσφρησης και μια αίσθηση βαθιάς
χαλάρωσης υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξασκείται για γενεές από τις
φυλές των Ινδιάνων Χόπι της Αμερικής. Η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι Hopi
Ear Candles, λόγω της καταγωγής τους από την ινδιάνικη φυλή. Κεριά φτιαγμένα από
κερί μέλισσας τοποθετούνται στα αυτιά, δίνοντας μια ευχάριστη ζεστασιά και μια
αίσθηση εξισορρόπησης της πίεσης στην περιοχή του αυτιού, του μετώπου και των
παραρρήνιων κοιλοτήτων.
Πρόκειται για μια βαθιά χαλαρωτική παραδοσιακή θεραπεία. Αρχαίοι πάπυροι από την
Ανατολή μαρτυρούν τη διαδικασία της χρήσης κεριού για τα αυτιά. Πιστεύεται ότι
αυτή η τεχνική με τα κεριά χρησιμοποιούταν και από τους αρχαίους Έλληνες για
καθαρισμό, θεραπεία και πνευματική γαλήνη. Αυτή η τέχνη πιθανόν να αναπτύχθηκε
με την εξημέρωση της μέλισσας και την παραγωγή μελιού.
Το κερί της μέλισσας είναι το βασικό συστατικό για την κατασκευή αυτών των
κυλίνδρων. Τα κεριά μοιάζουν με μακρόστενα χωνιά φτιαγμένα από βαμβακερό ύφασμα,
τα οποία στερεοποιούνται αφού εμποτιστούν ενίοτε με ένα μείγμα μελιού και
αιθέριων ελαίων. Τέτοια κεριά έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από σαμάνους
θεραπευτές και συνδυάζουν τη σύσταση της κατασκευής τους με την εξαγνιστική
ιδιότητα της φωτιάς.
Κατά τη διαδικασία του ανάματος του κεριού, όλες οι ακαθαρσίες και οι τοξίνες
ωθούνται προς τα έξω, γίνεται η καύση τους και διαφεύγουν με τη μορφή καπνού. Τα
κεριά σήμερα εξακολουθούν να φτιάχνονται από κερί μέλισσας και με ίνες από
βαμβάκι μήκους 22 εκ. και 30 εκ..
Το κερί, αφού ανάψει, προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης, ανακούφισης και μια
αίσθηση εξισορρόπησης της πίεσης στην περιοχή των αυτιών και του κεφαλιού. Με το
πέρας της διαδικασίας δημιουργείται μια πιο ελεύθερη αναπνοή από τη μύτη και
βελτιώνεται η αίσθηση της όσφρησης. Εξάλλου, η περιοχή των αυτιών συνδέεται με
τη ρινική κοιλότητα, αλλά και με την περιοχή του κεφαλιού. Η χρήση των κεριών
Hopi, όμως, απαιτεί προσοχή, ειδικά από άτομα που μπορεί να πάσχουν από χρόνιες
ή οξείες ασθένειες. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους από άτομα
που έχουν υποστεί διάτρηση τυμπάνου ή έχουν υποβληθεί σε εμφύτευση σωληναρίου
του μέσου ωτός και σε όλους όσους έχουν φλεγμονές στο αυτί ή δερματικές
ασθένειες στην περιοχή των αυτιών και στους ακουστικούς πόρους. Πολύ σπάνια
αναφέρθηκαν αλλεργικές αντιδράσεις στο υλικό των κεριών. Η χρήση τους είναι απλή
και ασφαλής αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεις.
Για τη χρήση των κεριών απαιτούνται τουλάχιστον δύο άτομα, ο ένας πρέπει να
είναι ξαπλωμένος και ο άλλος να κρατάει με προσοχή εντελώς κάθετα το κερί για να
μη στάξει και για αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς. Στην αρχή, φροντίστε να μην φυσάει
ρεύμα μέσα στο χώρο. Η φλόγα πρέπει να καίει ήρεμα κατά τη διάρκεια της
διαδικασίας. Σκεπαστείτε με κάποιο κάλυμμα, ώστε να είστε ζεστοί. Το καλύτερο
είναι να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο πλευρό σας. Το κεφάλι σας θα πρέπει να είναι
στηριγμένο σε κάποιο μαξιλάρι και ο ακουστικός πόρος να έχει κατακόρυφη
κατεύθυνση προς τα επάνω. Για να προφυλάξετε τα μαλλιά σας και τα ρούχα σας, ο/η
σύντροφός σας μπορεί να σκεπάσει προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο με μια
πετσέτα. Αν έχετε μακριά μαλλιά θα πρέπει να τα δέσετε για να τα προφυλάξετε και
να βάλετε κάποιο προστατευτικό ύφασμα γύρω από το κεφάλι και τον ώμο. Κοντά από
το κερί που θα είναι αναμμένο τοποθετείστε ένα σκεύος με νερό, για τα αναμμένα
υπολείμματα του κεριού και για να το σβήσετε στο τέλος.
Αφού τελειώσει η προετοιμασία ο/η σύντροφός σας κάθεται αναπαυτικά κοντά σας.
Ανάβει ένα κερί αυτιών και την τοποθετεί με την πλευρά που δεν έχει τη φλόγα
κατακόρυφα στον εξωτερικό σας ακουστικό πόρο. Αυτό γίνεται με ελαφριές στριφτές
κινήσεις και απαλή πίεση, μέχρις ότου το κερί να επικάθεται σταθερά. Το κερί
αυτιών έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση, όταν μπορείτε να ακούτε το ευχάριστο
τρίξιμο της φλόγας. Καθόλη τη διάρκεια της χρήσης, ο σύντροφός σας πρέπει να
κρατάει σταθερά το κερί αυτιών. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην
υπάρχουν μαλλιά κοντά στη φλόγα. Μπορείτε να περάσετε το κερί μέσα από ένα
τρυπημένο πιάτο μίας χρήσης, για περισσότερη ασφάλεια. Το κερί δεν σβήνει ποτέ
από μόνο του. Το αργότερο όταν το κερί αυτιών έχει υπόλοιπο μέχρι το αυτί 5-6
εκατοστά, θα πρέπει να αφαιρέσετε το υπόλοιπο και να το σβήσετε σε νερό.
Πρέπει να περιποιείστε κατά βάση πάντοτε και τα δυο αυτιά το ένα μετά το άλλο,
το καθένα με ένα κερί αυτιών. Ο σύντροφός σας στο τέλος μπορεί να αφαιρέσει
προσεκτικά τα τυχόν υπολείμματα συμπυκνώματος, που πιθανώς έχουν κολλήσει στις
τρίχες του αυτιού. Η ξεκούραση 15-30 λεπτών μετά το τέλος στηρίζει εξαιρετικά
θετικά τη συνολική εμπειρία. Μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας την
πολυτέλεια της απαλής χαλαρωτικής μουσικής και σ' αυτή τη φάση, καθώς και το
άρωμα ωραίων αποσταγμάτων.Τα αυτιά μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι ευαίσθητα και καλό θα είναι μα μην
εκτεθούν σε κρύο αέρα για 2 ώρες. Συνίσταται επίσης και να αποφευχθούν βουτιές
και νερό εντός των αυτιών για 24 ώρες.
Τα κεριά αυτιών είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μια απλή, πρακτική και
φυσική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη λύση διάφορων
προβλημάτων. Τα κεριά Hopi βοηθούν στο καθάρισμα των συμπιεσμένων «κεριών» στα
αυτιά, την αποβολή, με τη βοήθεια του ζεστού αέρα, των ακαθαρσιών και τοξινών,
ακόμα και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμούν τη χρόνια
ιγμορίτιδα, βελτιώνουν τις αισθήσεις της ακοής, της όσφρησης και της γεύσης,
ανακουφίζουν από τους πόνους των αυτιών, αποκαθιστούν την πίεση στα αυτιά
(ειδικά για πιλότους, δύτες, κολυμβητές κτλ), καταπολεμούν τα διάφορα
«σφυρίγματα» και «κουδουνίσματα» που νιώθουμε στα αυτιά.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΕΡΙΑ HOPI
Θα χρειασθείτε:
Ύφασμα μουσελίνα - 100% βαμβάκι, λεπτό, αλεύκαστο & ακατέργαστο
Μελισσοκέρι
1 χονδρό λείο στρογγυλό μολύβι
1 μικρό κατσαρολάκι
1 συρματάκι 15 εκ. για γάντζο
Ψαλίδι
Εφημερίδες για καθαριότητα
Απλώνετε στο χώρο που θα εργαστείτε εφημερίδες για να μη λερώσετε. Λιώνετε το
κερί στο κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Κόβεται το ύφασμα σε λωρίδες 2-2,5
εκατοστών και τα βουτάτε στο ζεστό κερί, αρκετές φορές, μέχρι να βεβαιωθείτε πως
έχουν μουσκέψει εντελώς. Το μολύβι που θα χρησιμοποιήσετε για καλούπι θα πρέπει
να έχετε ζεστό, ίσως κοντά στο κατσαρολάκι. Επίσης το μολύβι-καλούπι θα πρέπει
να είναι λείο και οπωσδήποτε λουστραρισμένο. Θα μπορούσε αντί για μολύβι να
χρησιμοποιηθεί η λαβή ενός πινέλου. Βοηθάει επίσης να είναι περασμένο το καλούπι
με λίγο ελαιόλαδο.
Όταν είναι έτοιμες οι βουτηγμένες στο λιωμένο κερί λωρίδες, σηκώνουμε μία μία με
ένα συρματάκι, τη στραγγίζουμε και την κρυώνουμε ελαφρά. Όταν μπορούμε να
πιάσουμε το κερωμένο ύφασμα με τα χέρια, το περιτυλίγουμε στο καλούπι και όταν
τελειώσουμε το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσει. Έπειτα με ελαφριά
πίεση στρώνουμε εξωτερικά το κερί στον κύλινδρο που δημιουργήθηκε. Όταν κρυώσει
τελείως αφαιρούμε το εσωτερικό καλούπι με ελαφριά περιστροφή και συνεχίζουμε να
φτιάχνουμε κι άλλα κεριά.
Τέλος κόβουμε με ένα ψαλίδι τα περισσεύματα από την χονδρή πλευρά του κυλίνδρου,
ενώ από τη μυτερή κόβουμε τόσο ώστε να μείνει τρύπα 3 χιλιοστών. Καλό είναι να
δοκιμάσουμε φυσώντας τον κύλινδρο με το στόμα και κλείνοντας την τρυπίτσα της
άλλης άκρης με το δάχτυλο, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη στεγανότητά του.
Κάποιος μελισσοκόμος που θα πειθόταν για τη ευεργετική τους δράση και που θα
αποκτούσε γενικότερα γνώση για αυτό το θέμα, θα μπορούσε άνετα να παράγει και να συμπεριλάβει στον κατάλογο προϊόντων του αυτά τα κεριά.
Έτοιμα κεριά πουλάνε τα ομοιοπαθητικά φαρμακεία.

πηγή: www.melisokomos.gr

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΡΥΖΟΜΑΚΑΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Με τις γιορτές και τις ευχές αφήσαμε λίγο πίσω τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν και από σήμερα, τα κεφάλια μέσα που λέμε.
Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του. Και απ’ ότι φάνετε οι κατεργαραίοι που λειτουργούν εις βάρος του καταναλωτή και θυσιάζουν την ασφάλειά του, στο βωμό του κέρδους είναι πολλοί.
Έχω την αίσθηση πως κάτι πάει να γίνει με την κυρία Μπατζελή στο τιμόνι?
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση ρυζομακάρονου (ρύζι vermicelli), με την μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση Bt 63.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία «Double Phoenix Brand, Guangdong», σε συσκευασίες των 500 γρ. με αριθμό παρτίδας 080914 ART NR 7415 και ημερομηνία λήξης 30/09/2010.
Σύμφωνα με τις Ολλανδικές αρχές διακινήθηκε από την Ολλανδική επιχείρηση «Asia Express Food» στις Ελληνικές εταιρείες «Gusto AB Oriente Ltd», «Papa Africa Ltd» και «Παναγιώτης Δ. Σαρρής – International Market».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από τις ανωτέρω επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31-12-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια της επισήμανσης μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για διακίνηση ρυζομακάρονου (ρύζι vermicelli), με την μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση Bt 63, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα του 'Έλληνα πολίτη. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους των Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. και του ΕΦΕΤ προκειμένου να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τα προϊόντα που διακινούνται στην αγορά. Στόχος μας, ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς και η αποτροπή διακίνησης μη εγκεκριμένων προϊόντων, τυποποιημένων και μη".

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 160.000 ευρώ .
Τα πρόστιμα αφορούν τις εταιρίες ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Κατάστημα Αμαρουσίου, Λ.Κηφισίας) και την ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα για στην ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ καθώς κατά τη διαδικασία ελέγχων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικές με: Παραπλάνηση Καταναλωτή κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP).
Στην ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων (μεταξύ άλλων, περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών στους αποθηκευτικούς χώρους).
Εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα για την οποία λόγω της διαπίστωσης κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση σοβαρών παραβάσεων μεταξύ των οποίων, παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτή, κατοχή μη επιτρεπόμενων χρωστικών και έλλειψης άδειας λειτουργίας, αναμένεται εισήγηση του ΕΦΕΤ ως προς το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.
Επιπλέον, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή αποφάσισε τον αποκλεισμό της ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. από τα προγράμματα στήριξης και Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Υπ.Α.Α.Τ.
Σε δηλώσεις της, η κυρία Μπατζελή σημείωσε: «Τα ασφαλή τρόφιμα δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Η διασφάλιση υγιεινών προϊόντων από τις εμπορικές αλυσίδες θα πρέπει να σέβεται και την λογική της σήμανσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Με την αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ το επόμενο διάστημα στοχεύουμε σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς κατανάλωση. Οι παραβάτες εκτός από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν προς τους πολίτες-καταναλωτές, αποτελούν και αφορμή δυσφήμισης των αντίστοιχων κλάδων. Οφείλουμε στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στον επιχειρηματία να διασφαλίσουμε τη ομαλή και ασφαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας».
Αναφορικά με τις παραβάσεις και την επιβολή προστίμων, ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, πρόσθεσε: « Είμαστε άτεγκτοι σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα πολίτη».

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΛΙΑ!