Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ

26 Δεκέμβρη, έντεκα η ώρα το πρωί, και η θερμοκρασία στις Θεσπιές λίγο πάνω από τους 15oC. Ο άνεμος νοτιοδυτικός περίπου 5~6 μποφόρ.
Είπα να κάνω μια τυπική επιθεώρηση στο μελισσοκομείο για επάρκεια τροφών και νερού.
Μόλις έφτασα και άρχισα να κατεβάζω τα σύνεργα έπεσε το μάτι μου στα πρώτα άνθη. Αφού συμπλήρωσα νερό στη ποτίστρα, πλησίασα την πρώτη κυψέλη και βλέπω τις εργάτριες να κουβαλούν γύρες.
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών (οι καταιγίδες μάλον) ευνόησαν την χορτονομή, και η ιδανική θερμοκρασία έκαναν τις εργάτριες να πιάσουν δουλειά.
Ανοίγω την πρώτη κυψέλη, και βλέπω επάρκεια τροφών, ενώ πίστευα πως δεν θα βρω τίποτα, και είχα εφοδιαστεί.
Ανοίγω την δεύτερη, κ.ο.κ η ίδια εικόνα σε όλα τα μελίσσια. Επάρκεια τροφών και οι εργάτριες να κουβαλούν γύρες. Παρ’ όλα αυτά είχαν κάνει σφαίρα αλλά όχι σε πλήρη σύσφιξη. Είχε αρχίσει να χαλαρώνει όσο περνούσε η ώρα και η θερμοκρασία ανέβηκε λίγο παραπάνω. Η εικόνα που είδα με ικανοποίησε γιατί απλά με βόλευε. Επάρκεια τροφών, πλούσια χορτονομή, γύρες. Μια χαρά.
Καθώς έκανα βόλτες πέριξ του μελισσοκομείου για να δω που περνούν την ώρα τους οι κοπελιές, κι ενώ το πλήθος των λουλουδιών είναι κίτρινο, πέφτει το μάτι μου σε μια κόκκινη καμαρωτή μπαλαρίνα να λικνίζεται και να μου χαμογελά.
Τι γυρεύεις τέτοια εποχή;
Την ερωτώ, και δε μου απαντά.
Ύστερα πόζαρε για μια αναμνηστική φωτογραφία.
Φεύγοντας ικανοποιημένος, γύρισα σπίτι και είδα την βερικοκιά στην αυλή να έχει ρίξει τα φύλλα και ξαναθυμήθηκα πως είναι χειμώνας.
Άρχισα να σκέφτομαι πως κάτι δεν πάει καλά.
Το ημερολόγιο δείχνει 26 Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία κυμαίνετε από 6~16οC, τα φύλλα από τα δένδρα έπεσαν, και η πρώτη παπαρούνα άνθισε.
Τι να πιστέψω?
Το ημερολόγιο, την θερμοκρασία, τα δέντρα ή την παπαρούνα?
Τι συμβαίνει?
Μήπως δεν υπάρχουν πια εποχές?
Πόσες φορές τον Γενάρη έχουμε δει ανθισμένες αμυγδαλιές να τις σκεπάζει το χιόνι?
Μήπως μας στέλνουν κάποιο μήνυμα?
Αν ναι, τι περιμένουμε?

Λίγα λόγια για την παπαρούνα.
Η παπαρούνα ένα φυτό που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι αυτοφυές και ανήκει στην οικογένεια papaveraceae. Είναι φυτό μονοετές με βλαστούς που μπορεί να φθάσουν και τα 50 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι πτεροσχιδή και οδοντωτά με έντονο πράσινο χρώμα. Το φυτό μπορούμε να το μαζέψουμε όταν είναι μικρό να το μαγειρέψουμε και να το φάμε σαν χόρτο, μόνο του, ή με άλλα χόρτα μαζί.
Τα λουλούδια της παπαρούνας έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι γυρεογόνο φυτό και η γύρη της έχει μαύρο χρώμα με μια χαρακτηριστική πικρή γεύση.
Την παπαρούνα στην αρχαιότητα την θεωρούσαν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, ίσως επειδή την συναντούμε συνήθως μέσα στα σπαρτά.
Κατά την χριστιανική παράδοση η παπαρούνα είχε φυτρώσει στον Γολγοθά κάτω από το σταυρό του χριστού όπου έπεφταν πάνω της οι σταγόνες από το αίμα του εσταυρωμένου γι αυτό έχουν και το κόκκινο χρώμα τα λουλούδια της, χρώμα από το αίμα του χριστού.

5 σχόλια:

  1. Δημήτρη "Χρόνια Πολλά"! Και πέρυσι τα ίδια είχαμε.Το κλίμα της Ελλάδας έχει αλλάξει με χαρακτηριστικά τις μεγάλου εύρους μεταβολές του καιρού.Οτι χειρότερο για τη χλωρίδα και την πανίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eχει ξανασυμβεί και εδώ κάτω.Τί να πώ και εγώ με τα τρελά του καιρού;Χτές πήγα για τροφοδότηση ενός μελ/μείου και τρελάθηκα από τις γύρες που είχαν τα μέλια και τον...γόνο.Από 2 τελάρα μέχρι 6,και ο πιό πολύς χυλωμένος.Συνήθως αυτό γινότανε μετά τις 20 του Γενάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλά μέλια. Μου φαίνεται οτι θάχουμε μαράζια με αυτόν τον καιρό. Γόνος σημαίνει κατανάλωση τροφών, άπλωμα μελισσοσμηνών, φθορά συλλεκτριών και άλλα τινά. Να ευχηθούμε να έρθουν τα κρύα και τα χιόνια σιγά-σιγά και προοδευτικά, όχι απότομα. Να διαρκούν λίγο και να ανοίγει ο καιρός για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Γιατί αλλιώς θάναι δύσκολα τα πράγματα. Καλή χρονιά σε όλους τους μελισσοκόμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Αττική είδα ανθισμένα θυμάρια

    http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/12/blog-post_07.html

    http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παιδια χρονια πολλα και καλα.λοιπον παπαρουνα ανθοισμενη βρηκα και εγω προχθες στα μελισσια μου που τα εχω στις σερρες.φανταστητε τοσο ββορεια και ομως......επισης φιλος εδω γυρω μου ειπε οτι αρχισαν και μερικες αμυγδαλιες (οχι αγριες,αυτες εινιαι ποιο εξυπνες ) να ειναι λιγο ανοιχτες......τι γινεται? θα τρελαθουμε τελειως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή