Οι βασικές εργασίες στην αποθήκη είναι η συντήρηση του μελισσοκομικού υλικού και αναβάθμισή του ανάλογα με τις ανάγκες και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά.
Από τα μελισσοκομικά εργαλεία ή υλικά, το βασικότερο είναι η κυψέλη. Το υλικό αυτό υφίσταται και τις περισσότερες φθορές, γιατί είναι εκτεθειμένη σε πολλές αντίξοες συνθήκες όπως η βροχή, ο ήλιος, ο αέρας και κυρίως καταπονείται από τον μελισσοκόμο κατά τις επιθεωρήσεις και τις μεταφορές.
Αν γίνει σωστή διαδικασία περιποίησης και συντήρησης της κυψέλης ίσως δεν χρειαστεί η αντικατάστασή της για 25~30 χρόνια, και αφού φυσικά έχουμε επιλέξει αρχικά για την αγορά αυτής της άριστης ποιότητας.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή είναι συνήθως ανοιχτά. Αποφεύγονται τα σκούρα χρώματα (μαύρο, μπλε βαθύ, κόκκινο) γιατί απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού της κυψέλης τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν την ακτινοβολία βοηθώντας το μελίσσι να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία μόνο του. Άλλες εργασίες που προϋποθέτουν την συντήρηση της κυψέλης είναι η αντικατάσταση παλιών συνδετήρων, κάρφωμα σχισμών που δημιουργούνται στο ξύλο, στην αντικατάσταση σάπιων σημείων όπως είναι τα πόδια, στο τρίψιμο της μπογιάς που «πετάει», στο εξωτερικό βάψιμο της κυψέλης.
Έψαχνα να βρω κάτι για να τοποθετήσω στις γωνίες των κυψελών, εκεί που βάζουμε το ξέστρο για να ανοίξουμε την κυψέλη γιατί όταν έχουν βάλει πρόπολη από μέσα βάζουμε περισσότερη δύναμη και σπάμε την γωνία. Είχα σκεφτεί λεπτή λαμαρίνα ή τσίγκο και να το καρφώσω. Στην έκθεση του φεστιβάλ μελιού, είδα αυτό που έψαχνα έτοιμο και περιποιημένο. Θα βάλω σε όλες τις κυψέλες. Πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμο.
Άλλη σημαντική εργασία είναι η κατασκευή πλαισίων και η συρμάτωσή τους, καθώς και η τοποθέτηση φύλλων κηρήθρας.
Αυτή η ανάρτηση όπως και οι υπόλοιπες αυτού του Blog δεν έχουν σκοπό να δείξουν σε κανέναν μελισσοκόμο τι πρέπει να κάνει και πότε. Ο σκοπός είναι μόνο και μόνο η ανταλλαγή απόψεων και οι πληροφορίες που θα πάρουν οι νέοι μελισσοκόμοι και τα συμπεράσματα που θα βγάλουν για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια και διαδικασία, ή η αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, διαβάζοντας το τι θα έκανε κάποιος περισσότερο έμπειρος. Και καμιά φορά δεν ξέρεις, μπορεί και οι νέοι να έχουν κάτι σημαντικό να πουν.
Φίλε Δημήτρη είναι πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις για μας τους νέους μελισσοκόμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα από Καλαμάτα.
Δημήτρη, πολύ καλή η ανάρτησή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή κι εγώ αναζητώ κάτι για να μην "πληγώνω" τις γωνίες των πατωμάτων, μπορείς να μας πεις τι είναι αυτό που είδες στην έκθεση; Αν έχεις, ανέβασε και κάποια σχετική φωτογραφία.
Ευχαριστώ.
Γιώργος Βασιλείου από Τρίκαλα (ερασιτέχνης και νέος μελισσοκόμος)
Δημητρη ωραια παρουσιαση νασαι καλα καλη χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε και συνάδελφε Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τις γωνίες της κυψέλης, πρόκειται για μια μεταλλική γωνίτσα με τρύπες που βιδώνει ή καρφώνεται στην κυψέλη. Τις είδα στην έκθεση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού στο περίπτερο της εταιρείας «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ». Τις έχουν και στο κατάλογό τους με την περιγραφή «γωνία κυψέλης» και με κωδικό 517. Αν θες κοίτα και στο site «www.melisokomiki.gr». Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ακόμα αλά σκέφτομαι αυτές τις μέρες να πάω στο Σχηματάρι που έχει κατάστημα να πάρω και να τις δοκιμάσω στη πράξη. Επειδή έχουν πάχος περίπου μισό χιλιοστό, και σε κάθε γωνία θα έχει δύο, μια στη γονοφωλιά και μια στο καπάκι ή στο πάτωμα θα υπάρχει κενό ενός χιλιοστού και ίσως χρειαστεί να τρίψουμε λίγο τα σημεία που θα τοποθετηθούν.
Σας ευχαριστώ FORI και Τάκη για την συμμετοχή και τα καλά σας λόγια.