Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Αυτή την εποχή που οι εργασίες και οι επιθεωρήσεις στο μελισσοκομείο είναι πολύ περιορισμένες, είναι η καταλληλότερη να ασχοληθούμε με εργασίες στην αποθήκη και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την μελισσοκομία το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Οι βασικές εργασίες στην αποθήκη είναι η συντήρηση του μελισσοκομικού υλικού και αναβάθμισή του ανάλογα με τις ανάγκες και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά.
Από τα μελισσοκομικά εργαλεία ή υλικά, το βασικότερο είναι η κυψέλη. Το υλικό αυτό υφίσταται και τις περισσότερες φθορές, γιατί είναι εκτεθειμένη σε πολλές αντίξοες συνθήκες όπως η βροχή, ο ήλιος, ο αέρας και κυρίως καταπονείται από τον μελισσοκόμο κατά τις επιθεωρήσεις και τις μεταφορές.
Αν γίνει σωστή διαδικασία περιποίησης και συντήρησης της κυψέλης ίσως δεν χρειαστεί η αντικατάστασή της για 25~30 χρόνια, και αφού φυσικά έχουμε επιλέξει αρχικά για την αγορά αυτής της άριστης ποιότητας.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή είναι συνήθως ανοιχτά. Αποφεύγονται τα σκούρα χρώματα (μαύρο, μπλε βαθύ, κόκκινο) γιατί απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του εσωτερικού της κυψέλης τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν την ακτινοβολία βοηθώντας το μελίσσι να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία μόνο του. Άλλες εργασίες που προϋποθέτουν την συντήρηση της κυψέλης είναι η αντικατάσταση παλιών συνδετήρων, κάρφωμα σχισμών που δημιουργούνται στο ξύλο, στην αντικατάσταση σάπιων σημείων όπως είναι τα πόδια, στο τρίψιμο της μπογιάς που «πετάει», στο εξωτερικό βάψιμο της κυψέλης. Εσωτερικά γίνεται απολύμανση με κάψιμο με φλόγιστρο
Έψαχνα να βρω κάτι για να τοποθετήσω στις γωνίες των κυψελών, εκεί που βάζουμε το ξέστρο για να ανοίξουμε την κυψέλη γιατί όταν έχουν βάλει πρόπολη από μέσα βάζουμε περισσότερη δύναμη και σπάμε την γωνία. Είχα σκεφτεί λεπτή λαμαρίνα ή τσίγκο και να το καρφώσω. Στην έκθεση του φεστιβάλ μελιού, είδα αυτό που έψαχνα έτοιμο και περιποιημένο. Θα βάλω σε όλες τις κυψέλες. Πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμο.
Άλλη σημαντική εργασία είναι η κατασκευή πλαισίων και η συρμάτωσή τους, καθώς και η τοποθέτηση φύλλων κηρήθρας. Είναι προτιμότερο να περνάμε τα σύρματα και να τα αφήνουμε χαλαρά έως ότου τα χρειαστούμε γιατί αν τα σφίξουμε υπάρχει κίνδυνος να στραβώσουν (πετσικάρουν) τα πλαίσια (τελάρα), μέχρι την Άνοιξη που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Η χρονοβόρα διαδικασία είναι το συρμάτωμα. Αν αυτό έχει γίνει είναι εύκολο το τέντωμα και το σφίξιμο των συρμάτων και το κόλλημα των φύλλων κηρήθρας. Τις περίσσιες κηρήθρες που έχουμε μετά από τον τελευταίο τρύγο τις αποθηκεύουμε εξασφαλίζοντας την προστασία τους από τον κηρόσκωρο και τα ποντίκια. Αποτελεσματική αποθήκευση των άδειων κηρηθρών από μέλια είναι σε ψυχρά μέρη σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10 βαθμών κελσίου ή σε συνθήκες ψύξης σε ψυγεία οικιακά ή επαγγελματικά σε θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς κελσίου για 20 ημέρες ή σε κατάψυξη στους -7 βαθμούς κελσίου για 4 ώρες. Μετά την εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούμε να προστατεύσουμε τις κηρήθρες στην αποθήκη τυλίγοντάς τες με σελοφάν, βάζοντάς τες σε σακούλες και με κολλητική ταινία, ή αν υπάρχει μεγάλο επαγγελματικό ψυγείο τις διατηρούμε εκεί σε θερμοκρασία συντήρησης έτσι ώστε ο κηρόσκορος να μη μπορέσει να γεννήσει εκεί νέα αυγά. Εύχομαι καλό χειμώνα και καλή δύναμη σ’ αυτούς που θα εργασθούν για την συντήρηση των υλικών και των εργαλείων.
Αυτή η ανάρτηση όπως και οι υπόλοιπες αυτού του Blog δεν έχουν σκοπό να δείξουν σε κανέναν μελισσοκόμο τι πρέπει να κάνει και πότε. Ο σκοπός είναι μόνο και μόνο η ανταλλαγή απόψεων και οι πληροφορίες που θα πάρουν οι νέοι μελισσοκόμοι και τα συμπεράσματα που θα βγάλουν για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια και διαδικασία, ή η αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, διαβάζοντας το τι θα έκανε κάποιος περισσότερο έμπειρος. Και καμιά φορά δεν ξέρεις, μπορεί και οι νέοι να έχουν κάτι σημαντικό να πουν.

4 σχόλια:

  1. Φίλε Δημήτρη είναι πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις για μας τους νέους μελισσοκόμους.
    Καλά Χριστούγεννα από Καλαμάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, πολύ καλή η ανάρτησή σου.
    Επειδή κι εγώ αναζητώ κάτι για να μην "πληγώνω" τις γωνίες των πατωμάτων, μπορείς να μας πεις τι είναι αυτό που είδες στην έκθεση; Αν έχεις, ανέβασε και κάποια σχετική φωτογραφία.
    Ευχαριστώ.
    Γιώργος Βασιλείου από Τρίκαλα (ερασιτέχνης και νέος μελισσοκόμος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρη ωραια παρουσιαση νασαι καλα καλη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε και συνάδελφε Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου.
    Σχετικά με τις γωνίες της κυψέλης, πρόκειται για μια μεταλλική γωνίτσα με τρύπες που βιδώνει ή καρφώνεται στην κυψέλη. Τις είδα στην έκθεση στο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού στο περίπτερο της εταιρείας «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ». Τις έχουν και στο κατάλογό τους με την περιγραφή «γωνία κυψέλης» και με κωδικό 517. Αν θες κοίτα και στο site «www.melisokomiki.gr». Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ακόμα αλά σκέφτομαι αυτές τις μέρες να πάω στο Σχηματάρι που έχει κατάστημα να πάρω και να τις δοκιμάσω στη πράξη. Επειδή έχουν πάχος περίπου μισό χιλιοστό, και σε κάθε γωνία θα έχει δύο, μια στη γονοφωλιά και μια στο καπάκι ή στο πάτωμα θα υπάρχει κενό ενός χιλιοστού και ίσως χρειαστεί να τρίψουμε λίγο τα σημεία που θα τοποθετηθούν.
    Σας ευχαριστώ FORI και Τάκη για την συμμετοχή και τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή