Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΕΣΤ ΜΕΛΙΟΥ

Τούτες τις άγιες μέρες το έθιμο καλεί να φτιάχνουμε στα σπίτια μας διάφορα γλυκίσματα. Στα περισσότερα χρησιμοποιούμε μέλι. Κάποιοι πλανόδιοι ή κάποιοι απατεωνίσκοι που αυτοαποκαλούνται μελισσοκόμοι, εκμεταλλεύονται την μεγάλη ζήτηση μελιού αυτών των ημερών, και πωλούν διάφορα σκευάσματα με γλυκαντικές ουσίες που τα βαφτίζουν μέλι. Επειδή κανείς μας δεν έχει την δυνατότητα να κάνει χημική ανάλυση την στιγμή της αγοράς και ούτε πρόκειται να ξαναδεί τον πλανόδιο για να του το επιστρέψει και να τον καταγγείλει στην αρμόδια υπηρεσία, υπάρχει μια πρακτική και ένας απλός τρόπος ανίχνευσης νοθείας του μελιού. Βέβαια για να είναι κανείς σίγουρος για το τι αγοράζει, η λύση είναι η αγορά επώνυμου μελιού ή μελιού με ετικέτα από μελισσοκόμο της περιοχής μας που γνωρίζουμε και τον εμπιστευόμαστε.
Σύμφωνα με οδηγία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτού του είδους οι έλεγχοι βασίζονται σε μη εργαστηριακές, δηλαδή στη γεύση, στο ιξώδες (δηλαδή στην ρευστότητα. Το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία) και στη διάλυσή του σε κρύο νερό.
Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι.
Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως. Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες με αρκετή υγρασία.
Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:
α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης. Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό. Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να γίνουν ακριβή τεστ σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.
Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.
Και να ξέρεται πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!
Για αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εφημερίδα «Μελισσοκόμος».
http://www.melissokomos.gr

1 σχόλιο: