Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ

Οι παραφυάδες της Άνοιξης, με τροφοδοσία φροντίδα και «προδέρμ» έχουν φτάσει να έχουν πέντε πλαίσια πραγματικό πληθυσμό, και αρκετά μέλια για ξεχειμώνιασμα.
Ξεχειμωνιάζουν λοιπόν, και η απορία ενός μελισσοκόμου που είναι στραβάδι, όπως είμαι εγώ, είναι η εξής: Τι είναι προτιμότερο να κάνουμε την ερχόμενη Άνοιξη;
Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς ο κάθε μελισσοκόμος έχει την δική του θεωρία και πρακτική. Από τις ομιλίες των ειδικών στο φεστιβάλ μελιού, και συγκεκριμένα του κύριου Σπύρου Σκαρέα με θέμα «Μελισσοκομικές τεχνικές αύξησης της παραγωγής», συμπέρανα πως είναι προτιμότερο να το ενώσουμε με κάποιο άλλο δυνατό ή αδύνατο, και να δημιουργήσουμε ένα δυνατότερο για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Φυσικά γνωρίζω πως ένα δυνατό μελίσσι δεν είναι ευάλωτο σε ασθένειες κ.λ.π. Βέβαια τέθηκαν διάφορα ερωτήματα που κάποια από αυτά δεν είχαν σαφείς απαντήσεις. Ίσως επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Τι να εξηγήσει κανείς σε λίγα μόλις λεπτά. Εδώ όμως έχουμε την πολυτέλεια απεριόριστου χρόνου να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες. Κάποια άλλη άποψη φίλου, παλιού μελισσοκόμου της περιοχής μου, είναι να δημιουργήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα μελίσσια.
Επειδή τα Blogs που παρακολουθώ θεωρώ πως τα χειρίζονται αξιόλογοι και έμπειροι μελισσοκόμοι, θα ήθελα να διαβάσω την άποψή τους για το θέμα.
Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας, και για τις χρήσιμες και πολύτιμες πληροφορίες που δίνετε στους νέους μελισσοκόμους.

3 σχόλια:

  1. Κατά την άποψή μου πρώτα ο μελισσοκόμος πρέπει να ξέρει τί θέλει.Αύξηση του μελισσοκομείου του ή παραγωγή μελιού ή και τα δύο.Μπορεί να συνδιαστούν και τα δύο.Νωρίς την Άνοιξη και αφού έχουν τα μελίσσια την περιποίηση που πρέπει(τροφοδοσία κλπ)μόλις έχουν γόνους πάνω από 6 πλαίσια τα χωρίζουμε ακριβώς στα δύο Το ένα το αφήνουμε εκεί που είναι και το άλλο το απομακρύνουμε.Την επόμενη μέρα δίνουμε μάνα στο ορφανό τροφοδοσία και στα δύο για να ανεβάσουν γόνους όσο γρηγορότερα γίνεται.Αφού γίνουν 20άρια και μόλις ξεκινήσει η μεγάλη ανθοφορία τα ενώνουμε δλδ 2 20άρια,παίρνουμε με το πλαίσιό της την νέα μάνα που βάλαμε στο δεύτερο και φτιάχνουμε ένα παραφιαδάκι με 2 πλαίσια κόσμο που θα είναι έτοιμο για την επόμενη χρονιά να γίνει το ίδιο πάλι(χώρισμα κλπ).Αυτή την τακτική ακολουθώ για μιά μόνο κύρια ανθοφορία που έχω το θυμάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάρκο σ΄ ευχαριστώ για την συμμετοχή σου και για τον τρόπο που μου προτείνεις. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω αν και θα αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα με την ανεπάρκεια χτισμένων κηρηθρών. Αντιμετωπίζω το πρόβλημα που πιστεύω πως αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι μελισσοκόμοι. Δεν έχουμε χτισμένες κηρήθρες. Ίσως θα πρέπει να βάλω στόχο για την επόμενη χρονιά να δημιουργίσω τις προυποθέσεις για ανάπτυξη του εξοπλισμού. Διαπιστώνω πως αν έχεις πενήντα μελίσσια, πρέπει να έχεις εκατό κυψέλες και χίλια χτισμένα πλαίσια για να καλύψεις τις ανάγκες του μελισσοκομείου την Άνοιξη.
    Όντος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιος ο Μαρκος,ΣΥΜΦΩΝΩ!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή