-Το καπνιστήρι είναι ένα από τα ποιο σημαντικά και απαραίτητα εργαλεία του μελισσοκόμου. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε και να επιθεωρήσουμε την κυψέλη χωρίς αυτό. Είναι όμως και επικίνδυνο αν δεν το χρησιμοποιήσουμε σωστά και αν δεν τηρήσουμε κάποιες αρχές. Αυτή την εποχή είναι ιδιαιτέρα επικίνδυνο γιατί παντού υπάρχουν ξερά χόρτα και αέρας που είναι η ιδανική κατάσταση για πυρκαγιά.
Κάθε φορά που ανάβω το καπνιστήρι τρέμει το φυλλοκάρδι μου στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να βάλω φωτιά.
Ασχολούμαι μόνο τέσσερα χρόνια με την μελισσοκομία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες απλές συμβουλές που θα πρέπει να τηρούμε (ιδιαίτερα εμείς οι νέοι), για την αποφυγή πυρκαγιάς. Σίγουρα οι πιο έμπειροι μελισσοκόμοι θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να συμπληρώσουν.
*Όταν ανάβουμε το καπνιστήρι να προσέχουμε ώστε να μην υπάρχουν γύρω μας ξερά χόρτα. Αν υπάρχουν να τα απομακρύνουμε και να καθαρίζουμε το έδαφος καλά.
Όσοι έχουν φορτηγό με μεταλλική καρότσα να το ανάβουν εκεί.
*Να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα δοχείο με τουλάχιστον 10 λίτρα νερό για να σβήσουμε αμέσως την μικρή εστία σε περίπτωση που δημιουργηθεί.
*Αφού ανάψει το καπνιστήρι, να βάζουμε από πάνω χλωρά φύλλα από πεύκο, κυπαρίσσι ή έλατο για να βγαίνει κρύος καπνός για να μη τραυματίζουμε και τις μέλισσες.
*Την ώρα της επιθεώρησης, να ακουμπάμε το καπνιστήρι στο καπάκι της κυψέλης από την επάνω πλευρά που έχει λαμαρίνα ή στην διπλανή κυψέλη.
*Όταν τελειώσουμε και θέλουμε να σβήσουμε το καπνιστήρι, να ανοίξουμε έναν λάκκο στο έδαφος σε σημείο που δεν έχει χόρτα, να αδειάσουμε προσεχτικά μέσα τις στάχτες, να σκεπάσουμε με χώμα και από πάνω να αδειάσουμε το δοχείο με το νερό.
Αν έχουμε φορτηγό με μεταλλική καρότσα καλύτερα είναι να ταπώσουμε το στόμιο με έναν φελλό ή με μια τάπα που έχουμε φτιάξει μόνοι μας από κερί και να μεταφέρουμε το καπνιστήρι για να πετάξουμε τις στάχτες σε πιο ασφαλές σημείο.
Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να ταπώσουμε το στόμιο και να περιμένουμε να κρυώσει για να το μεταφέρουμε με ασφάλεια χωρίς να βάλουμε φωτιά στο αυτοκίνητο.
*Σε περίπτωση που το κακό γίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τηλεφωνούμε αμέσως στο 199. -Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος. Ήδη από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές στην βόρεια Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κάθε χρόνο ζούμε το ίδιο δράμα βλέποντας χιλιάδες δασικές εκτάσεις να γίνονται στάχτη μπρος στα μάτια μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάποιοι όμως μπορούν να κάνουν κάτι, και δεν το κάνουν. Γιατί;
Τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από κάθε εμπρηστική ενέργεια;
Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να τιμωρηθούν οι γνωστοί άγνωστοι εγκληματίες;
Μήπως τότε που το μάτι του κάθε Έλληνα θα βλέπει γύρω του μόνο μαυρίλα και στάχτη αντί για δέντρα και πράσινη γη;
Όπως έγινε και με την οικονομία μας δηλαδή. Μόλις κατάλαβαν πως τα ταμεία είναι άδεια, άρχισαν να ψάχνουν τους κλέφτες, λες και δεν ξέρουν ποιοι είναι τάχα.
Ας κάνει ο καθένας μας αυτό που μπορεί, γιατί αν περιμένουμε από αυτούς που έχουν πιάσει τις πολυθρόνες στα μεγάλα γραφεία θα καούμε ζωντανοί και αυτοί θα ψάχνουν να βρουν ποιος έβαλε τη φωτιά.
Δίνουν εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν αεροπλάνα πλοία και τανκς, χωρίς να βλέπουν πως ο εχθρός είναι μέσα στα πόδια μας και μας πολεμάει με άλλα όπλα.
Κάθε καλοκαίρι ακούμε τα ίδια και τα ίδια. «Έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα γιατί άργησε να έρθει το πυροσβεστικό», «Τα αεροπλάνα και τα πυροσβεστικά οχήματα δεν επαρκούν», «Οι πυροσβέστες δεν επαρκούν και δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι», κ.λ.π. … κ.λ.π.
Τόσα χρόνια, τόσες πυρκαγιές, τόσες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, τόσα σπίτια, και ποτέ δεν θυμάμαι να είναι κάτι από όλα αυτά κάποιου πολιτικού ή βουλευτή.
…Τυχαίο; …
Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εγω έχω μαζί μου παντα τον πυροσβεστήρα του αυτοκινητου. Βασικα νομίζω πω η καλύτερη πρόληψη ειναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ τις πολύ επικύνδινές μέρες, εκτος αν ειναι απολυτη αναγκη. Δυστυχώς ακουσα οτι καποιος μελισσοκομος εβαλε προσφτα καταλαθος φωτιά στην πολιτεια. Κριμα γιατι και ζημια έκανε και εμπλεξε ο ανθρωπος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε μην ξεχάσεις αύριο Δευτέρα την ανάρτηση για τα ραντίσματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοειται οτι ειναι εξαιρετικα επικινδυνο το αναμα του καπνιστηριου το καλοκαιρι, που βραζει ο τοπος και μια σπιθα αρκει για την καταστροφη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω εχω παντα μια διοροφη κυψελη σε καθαρο χωμα ακουμπισμενη, και εκει μεσα αναβω το καπνιστηρι.Παντα εχω διπλα 2 μπουκαλια νερο και γενικα εχω 2 τενεκεδες με νερο εκει κοντα. Επισης παντα ακουμπω το καπνιστηρι σε κυψελη διπλανη με πολυ προσοχη αν φυσαει και παντα εχω εκει κοντα νερο.