Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΥΨΕΛΩΝ

Από την τελευταία επιθεώρηση, διαπίστωσα πως τα μελίσσια που είχα σε κυψέλες με αεριζόμενους πάτους ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εκείνα σε κυψέλες με κλειστό πάτο (στην ίδια περιοχή, και με σχετικά παρόμοιους πληθυσμούς). Καθώς και οι κυψέλες εσωτερικά επίσης ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι εμφανή τα σημάδια της φθοράς από την υγρασία.
Άλλωστε είναι γνωστό πως τα μελίσσια υποφέρουν από την υγρασία και όχι από το κρύο. Γι αυτό αποφάσισα να αντικαταστήσω τις κυψέλες με κλειστό πάτο, με εκείνες που έχουν σήτα. Επειδή η θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 12 βαθμούς C, και η μελισσόσφαιρα είναι ακόμα σφιχτή, η αντικατάσταση έγινε με πολύ προσοχή, και μετακινώντας τα πλαίσια τρία τρία μαζί, και εννοείτε τοποθετώντας τα στη νέα κυψέλη με την ίδια διάταξη όπως και στην παλιά. Τις κυψέλες με κλειστό πάτο τις μετέτρεψα σε αεριζόμενες τοποθετώντας σήτα με τον παρακάτω τρόπο:
1.Στον πάτο της κυψέλης και γυρισμένη ανάποδα για να δίνει χέρι, σημάδεψα με δυο διαγώνιες γραμμές για να βρω το κέντρο. Σε αυτό το σημείο άνοιξα μια τρύπα με ακτίνα 3cm, χρησιμοποιώντας κυκλικό πριόνι (για ηλεκτρολογικά κουτιά). 2.Σε απόσταση 9cm από το κέντρο της τρύπας, σημάδεψα σε ίσες αποστάσεις παραπλεύρως και άνοιξα άλλες τέσσερις τρύπες με τον ίδιο τρόπο. Ο λόγος που δεν ανοίγω μια μεγάλη τρύπα ή δεν κόβω με την σέγα μεγάλο μέρος του πάτου είναι για να μην χαλάσω την σταθερότητα της κυψέλης. 3.Γυρνώ την κυψέλη κανονικά, και στερεώνω με καρφωτικό, σήτα γαλβανιζέ με τρύπες διαστάσεων 2X2mm, και η κυψέλη είναι έτοιμη. (Μπορώ αν θέλω να χρησιμοποιήσω τα κυκλικά κομμάτια που αφαίρεσα σαν τάπες και να κλείσω την κυψέλη τον χειμώνα, αν και δεν υπάρχει λόγος).Η μετατροπή έχει μόνο πλεονεκτήματα.
Βοηθάει στην ήπια καταπολέμηση της βαροακής και τραχειακής ακαρίασης δεδομένου ότι κατά τη χρησιμοποίηση των ακαρεοκτόνων ή ακαρεοαπωθητικών σκευασμάτων ή κατά τον καθαρισμό που διενεργούν οι εργάτριες , τα ακάρεα πέφτουν κάτω από την κυψέλη και δεν μπορούν να επανέλθουν στην κυψέλη και στα σώματα των μελισσών.
Επίσης βοηθάει στον καλό αερισμό της κυψέλης για την ελαχιστοποίηση της υγρασίας.
-Ο Φεβρουάριος φεύγει γρήγορα και οι εργασίες στην αποθήκη πρέπει να ολοκληρωθούν. Το νέο υλικό θα πρέπει να είναι έτοιμο για το ξεκίνημα του Μαρτίου γιατί οι εργασίες στο μελισσοκομείο θα είναι πολλές και ο χρόνος για την αποθήκη περιορισμένος.Εύχομαι καλή Σαρακοστή, με υγεία, και καλή δύναμη σε όλους.

9 σχόλια:

  1. Μπράβο Δημήτρη πολύ καλή δουλειά .
    Απλά θα σου πρότεινα την σητα να την κάρφωνες από το κάτω μέρος της κυψέλης διότι καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνια όταν είναι εσωτερικά και πιθανόν να σκαλώνουν διαφορά σκουπιδακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηπως οι τρυπες ειναι πολλες?1 η 2 θα ηταν καλητερα πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία δουλειά Δημήτρη, έγώ έχω σχεδόν όλους τους πάτους ανοιχτούς και θα έλεγα ακόμα πιο μεγάλες τρύπες. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!!!
    Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η μόνη σχέση που έχω με το μέλι είναι ότι μου αρέσει και το τρώω με εξαιρετική ευχαρίστηση, κυρίως με γιαούρτι. Για να μην σας κουράζω, θα ήθελα να μάθω τι γίνεται με την πρόπολη. Υποτίθεται ότι μεγάλη ελληνική εταιρεία καλλυντικών παρασκευάζει τα προϊόντα της χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό. Εσείς της το προμηθεύετε; Εσείς μαζεύετε την πρόπολη; την αξιοποιείτε με κάποιο τρόπο;
    Επίσης θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για την κοινωνία των μελισσών. Τα χρειάζομαι για προσεχή μου ανάρτηση.
    Τέλος πρέπει να συγχαρώ τον συμπατριώτη μου τον Δημήτρη για την εξαιρετική δουλειά του σε αυτή την ιστοσελίδα. Μου αρέσει τόσο πολύ που σκέφτομαι να γίνω και μελισσοκόμος. Κατ΄αρχήν όμως θα φροντίσω να γίνω πελάτης του!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα πατριώτη!
    Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Σου απαντώ με λίγη καθυστέρηση, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος στο γραφείο, συνεπώς στον υπολογιστή, καθώς οι εργασίες στο μελισσοκομείο είναι όλο και περισσότερες και λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όσο για την πρόπολη, πράγματι είναι ένα προϊόν που το παράγει η μέλισσα. Το χρησιμοποιεί για την αποστείρωση της κυψέλης με διάφορους τρόπους, και οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούμε κάποιες μεθόδους για να την συλλέγουμε και να την εκμεταλλευόμαστε όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη ιατρική σε πολλές εφαρμογές. Μπορείς αν θες να διαβάσεις περισσότερα τόσο για την πρόπολη όσο και για την κοινωνία των μελισσών σε διάφορες σελίδες στο ιντερνέτ. Μια από αυτές είναι η www.melisokomia.gr επίσης μπορείς να δεις κάποιες σχετικές ιστοσελίδες που έχω βάλει με link στην δεξιά πλευρά του blog με τίτλο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ website.
    Το πρώτο κιλό είναι δωρεάν για τους πελάτες μου.
    Με την ευκαιρία να συγχαρώ κι εσένα για τα πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά άρθρα που γράφεις.
    Ότι χρειαστείς και πιστεύεις πως μπορώ να σε βοηθήσω, είμαι στην διάθεσή σου.
    Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα e-mail (meli.elikon@yahoo.gr ή jimydimitriou@yiahoo.gr ή filoimousikisviotias@yahoo.gr) για να επικοινωνήσεις μαζί μου.
    Καλή συνέχεια, και να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. melissosizitisi
    Αναρτήθηκε από petros zarogiannis στις 9:14 π.μ.
    Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Κοινή χρήση στο Facebook Μοιραστείτε το στο Google Buzz
    3 σχόλια:

    petros zarogiannis είπε...

    afto to blogs egine gia voifia stoys neoys melissokomoys apiroys, alla kai empiroys poy fa voifoyn gia tin kaliteri melissokomiki gnosi kai ergasia stoys erasitexnes alla kai epaggelmaties.....
    29 Ιουλίου 2010 9:36 π.μ. melissosizitisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. otan broume se ena melisi olokenourio pouli polu dinato 2 misi minon me 10 gonous kai 4 melia me ola ta plesia pou balame mesa prosegmena kai kenouria apo to melisi pou to kopsame na min exei tpt n einai ygiestato to mono pou eixe htan baroa lipo brika sto pouli merika tripimena kipselidia me pilo opos tin sipsigonia alla den eixa kanei 8erapia apo baroa kai ebala twra tenies einai 100% sipsigonia? an nai h oxi pote kai pos 8a to diapistoso gt mou pan pos mporei n min einai kai na to prokalese h baroa eixe sxetika polu baroa ola m ta melisia ?? eimai kenourios sas eyxarhstw gia to xrono sas.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή