Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μια ακόμα μελισσοκομική χρονιά φτάνει στο τέλος της.

Βρισκόμαστε στη καρδιά του Οκτώβρη και αισίως μια μελισσοκομική χρονιά φτάνει στο τέλος της, παρότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την εποχή αυτή έχουμε κύριες μελιτοφορίες (πεύκου, ερείκης κλπ). Είναι όμως και ο καιρός για προετοιμασία των μελισσιών για το ξεχειμώνιασμα.
Τα μελίσσια που έχουμε μεταφέρει στη μελιτοφορία του πεύκου (μόνο δυνατά διώροφα μελίσσια) τα τροφοδοτούμε με υποκατάστατα γύρης για να μη σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας.
Αντικαθιστούμε τις βασίλισσες που θεωρούμε πως είναι ελαττωματικές και φροντίζουμε να αποκτήσουν τα μελίσσια μερικές κηρήθρες με γόνο, αυξάνοντας με άδειες κηρήθρες ή με «μισοφέγγαρο» τη γονοφωλιά. Ο γόνος αυτός θα δώσει νέες εργάτριες με τις οποίες θα ξεχειμωνιάσει το μελίσσι.
Μετά τον τελευταίο τρύγο, αφαιρούμε τις κηρήθρες που περισσεύουν και τις αποθηκεύουμε προστατεύοντας τες από κηρόσκορο και ποντίκια.
Κάνουμε συνενώσεις αδύνατων μελισσιών και μάζεμα για να είναι σφιχτά.
Αφού έχουμε τρυγήσει και έχουμε πάρει τα περίσσια πλαίσια, είναι ευκαιρία να κάνουμε και την θεραπεία για το άκαρι Βαρρόα.
Αν διαπιστώσουμε πως τα μελίσσια δεν έχουν επάρκεια τροφών (μέλια και γύρες) τροφοδοτούμε με σιρόπι και υποκατάστατα γύρης.
Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε μια κατάλληλη θέση που έχουμε επιλέξει να είναι προσήλια πλαγιά με νοτιοανατολική έκθεση που να προστατεύετε από δυνατούς ανέμους, για καλό ξεχειμώνιασμα. Φροντίζουμε επίσης να τοποθετούμε τις κυψέλες σε βάσεις ή λάστιχα αυτοκινήτων για να αποφεύγεται η υγρασία και η φθορά των πάτων των κυψελών.
Τέλος, περιορίζουμε τις εισόδους των κυψελών και τοποθετούμε ειδικά διαφράγματα για προστασία κυρίως από τα ποντίκια.
Σε λίγο που οι εξωτερικές εργασίες θα είναι περιορισμένες, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκευάσουμε και να βελτιώσουμε το μελισσοκομικό υλικό, και είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα σκεφτούν τα δαιμονικά μυαλά μας βρίσκοντας κάποια πατέντα για περιπτώσεις που μας δυσκόλεψαν. Ας τις μοιραστούμε για να βελτιώσουμε τη δουλειά μας παραδειγματισμένοι από το πώς λειτουργεί το μελίσσι.
Σίγουρα θα έχουμε κάτι καινούργιο να δοκιμάσουμε. Ας το μοιραστούμε.
Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της χρονιάς μπορούμε να πούμε πως ήταν μια καλή χρονιά για τις περισσότερες περιοχές και ανθοφορίες της Ελλάδας, εξαιρώντας κάποιες περιπτώσεις όπως είναι οι απώλειες από ραντίσματα σε βαμβάκια, (όπως έμαθα από φίλους), ή κάποιες ασθένειες, ή και από κακούς χειρισμούς (προσωπική εμπειρία).

Εύχομαι σε όλους υγεία δύναμη και καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους παρακάτω φίλους και bloggers για την συμμετοχή τους σε αυτό το blog.
simvlos simvlos, fselekos, diadromi Blogger (Blogspot) - i-diadromi,
ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ, GEORGEPER, BARTINLI ARICI ERKAN YAYLACIK KÖYÜ KESTANE BALI, MELISSOCOSMOS ΒΑΣΙΛΗΣ, ANASTASIOS CHRYSANTHAKO, gepas, THE DRONE,
Τριφυλιακός Κάμπος, Μελισσοκομια...κ.α Τ…..ΣΩΤΗΡΗΣ, ΜΕΛΙστάλαγμα . . . ΓΙΩΡΓΟΣ,
Blogger (Blogspot) - kritiko-meli-basilikos-poltos-giri μελισσοκόμος, μέλι τζουμέρκα ( tzoumerka honey ) George, Μελισσοκομικα Φυτα, Το Σπίτι του Μελιού ΛΙΤΣΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ, ''Bee Queen Forever'' THOMAS, MEΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, kritiniahoney, chania bee !!!!, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΕΜΗΣ, ermos kastriotis, Pansofix, "ΣΤΥΞ" ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΥΓΙΟ ΜΕΛΙ, ΣΤΕΛΙΟΣ Τα, Ερευνώ και μαθαίνω... ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ, Dunya Turk Aricilar Birligi, GrypasBees, MADALENA MADALENA, BEEKEEPER ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ξυδερής Μιχάλης, elen, KAΣΤΑΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Blogger (Blogspot) - kpapakostopoulos5 melissomantri,
MOLEMOU, SELAM AMATÖR ARICI, ORDU'NUN DERELERİ, ΚΥΝΗΓΙ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΧΑΡΗΣ ΝΤΖΙΑΔΗΜΑΣ, stavsaz, Κώστας Καλαπούτης, Κρητικά και μελισσοκομικά giannis kazanis, vagelis, IxNiLaTiS Panagiotis, Γαλιφιανή Μέλισσα ΑΛΕΞ, trikalinos-Trikala GreeceBEELOVER'S ΑΠΟ ΘΗΒΑ... ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Dunya Turk Aricilar Birligi, ἥδιστο μέλημα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ, EVINOS BEE ΣΠΥΡΟΣ ΣΦΗΚΑΣ, kkokinos, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΑΞΙΟΣ,
Πατεντιαρης, Μελισσοκομικα Φυτα FORIS ΦΟΡΙΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, ΜΕΛΙ ΣΕΤΤΑΣ---SETTA'S HONEY, KAVALA'S BEES ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Μπαλάσκας Στέλιος, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΚΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ, Corfu bee, Παριανή Μελισσοκομία ΜΑΡΚΟΣ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ, Δημήτρης Νικολάου, whispering planet ΜΑΝΟΣ, Αγαπητος Γιδας,
giorgos_rellos, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΤΡΑΔΗΣ, petros zarogiannis, Yannis Barlis, mesutbulut_19,
alexandros252, Blogger (Blogspot) - xristopkostas kostas xristop, paris13, tvar, Thespiaka blogspot, ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΘΗΒΩΝ.

6 σχόλια:

  1. Δημήτρη, Καλό Χειμώνα!!
    Να είσαι πάντα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο χειμώνα και απο εμένα ελπίζω η επόμενη χρονια να είναι καλύτερη απο όλες τις απόψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάκη σε ευχαριστώ! Να είσαι κι εσύ πάντα καλά και καλό χειμώνα.
    Βασίλη σε ευχαριστώ και καλό χειμώνα. Εύχομαι η νέα σου ζωή να είναι δημιουργική, να σε κάνει περισσότερο ευτυχισμένο και να έχεις επιτυχία σε ότι κάνεις. Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
    Βάζω το λάδι, βάζεις το μαρούλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη χρονια πολλα και καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό χειμώνα Δημήτρη.
    Σε λιγο θα αρχίσω και εγω να σφιγγω τα μελισσια.
    Ειναι η ωρα τους..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φόρη, σε ευχαριστώ πολύ! Να είσαι πάντα καλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και ότι αγαπάς. Καλό Χειμώνα!
    Μιχάλη καλό Χειμώνα και να είσαι πάντα υγιείς. Εύχομαι να έχεις επιτυχία σε ότι κάνεις στη ζωή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή