Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ



Ο Μάρτης φτάνει στο τέλος και οι προϋποθέσεις για ένα καλό ξεκίνημα της μελισσοκομικής χρονιάς είναι πολύ καλές. Έτσι κι εμείς πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε καθώς πρέπει.
Σήμερα 27 Φεβρουαρίου, έχω προγραμματισμένη επιθεώρηση στο μελισσοκομείο. Αν και το θερμόμετρο δείχνει 24 βαθμούς κελσίου, δεν λείπουν τα συννεφάκια και λίγο αεράκι που κάποιες στιγμές γίνεται ενοχλητικό τόσο για τις μέλισσες όσο και για μένα. Φυσικά δεν έγιναν εμπόδιο για να την αναβάλω και να μην εκμεταλλευτώ το Σάββατο επισκέπτοντας το μελισσοκομείο μου.
Έφτασα στο μελισσοκομείο γύρο στις 11 το πρωί, και φυσικά δεν πήγα με άδεια χέρια. Ήμουν φορτωμένος με καλούδια. Ζαχαροζύμαρο, σιρόπι, πλαίσια με φύλλα κεριού για χτίσιμο, νερό, και πατώματα. Και για να καταλάβετε σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα μελίσσια, θα σας πω μόνο πως έκανα και δεύτερο δρόμο για πλαίσια και πατώματα.
Ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος γιατί οι εργασίες στις κυψέλες ήταν πολλές, καθώς μόνο το Σαββατοκύριακο έχω όλη την ημέρα στη διάθεσή μου λόγω των άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Έτσι λοιπόν μου ήταν δύσκολο να είμαι με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και να φωτογραφίζω έτσι οι φωτογραφίες είναι λιγοστές και ένα μικρό βίντεο.
Θα δώσω μια εικόνα και κάποιες παρατηρήσεις που ίσως κάποιους να ενδιαφέρουν.
Στην προηγούμενη επίσκεψη (το περασμένο Σάββατο) τοποθέτησα σε κάποια δεκάρια μελίσσια, πάτωμα, και έβαλα επάνω ένα πλαίσιο χτισμένο με λίγο μέλι και ένα άχτιστο, με την προϋπόθεση να το χτίσουν.
Τοποθέτησα τροφοδότη οροφής και έριξα από 1,5 κιλό σιρόπι. Αφού πρώτα στα κάτω πλαίσια έβαλα και 1 κιλό ζαχαροζύμαρο. Δεν ανέβασα πλαίσιο με γόνο επάνω γιατί φοβήθηκα τον καιρό. Μάρτης είναι αυτός.
Αποτέλεσμα: Είχαν πάρει όλο το ζαχαροζύμαρο, δεν είχαν αγγίξει καν το σιρόπι και τα πλαίσια μόλις που τα περπατάγανε λίγες μέλισσες.
Σήμερα ανέβασα και γόνο και άλλαξα το σιρόπι μήπως αυτό είχε ξινίσει.
Σε μικρότερα μελίσσια με οχτώ πλαίσια, τοποθέτησα δύο άχτιστα. Το ένα το έβαλα στην άκρη μετά έβαλα αυτό που είχε μέλι, και τρίτο από το τέλος, το άλλο άχτιστο.
Έβαλα 1 κιλό ζαχαροζύμαρο και 1 κιλό σιρόπι σε μικρό τροφοδότη που το τοποθέτησα και αυτό πάνω στα πλαίσια.
Αποτέλεσμα: Είχαν πάρει όλο το σιρόπι, και λίγο ζαχαροζύμαρο.
Το άχτιστο που ήταν τρίτο το είχαν χτίσει όλο. Αυτό το φρεσκοχτισμένο πλαίσιο έγινε η προέκταση της γονοφωλιάς. Και το άχτιστο που ήταν τελευταίο το είχαν μισοχτίσει.
Σήμερα έβαλα πάτωμα, ανέβασα γόνο και πλαίσιο με μέλι καθώς και ένα άχτιστο. Έβαλα 1 κιλό ζαχαροζύμαρο, και 1,5 κιλό σιρόπι.
Οι ίδιες περίπου εργασίες έγιναν σήμερα, σε όλα τα μελίσσια, τα οποία είχαν αυξήσει εντυπωσιακά τον πληθυσμό τους από την προηγούμενη επιθεώρηση.
Γενικό συμπέρασμα: Τόπο στα νιάτα.
Δείτε τις λιγοστές φωτογραφίες που μπόρεσα να βγάλω.

1 σχόλιο:

  1. Oλα είναι πολύ όμορφα και η φύση βλέπω πολύ καλή, πάντα κι εμένα το οχτάρι γίνετε έυκολα δεκάρι , το δεκάρι αργεί λίγο να γίνει δωδεκάρι, να ανέβει αν δεν βάλω κλειστό γόνο επάνω . Καλή δύναμη φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή