Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Προτιματε Ελληνικα Προιοντα.

Λίγο έως πολύ, νομίζω πως όλοι έχουμε αντιληφθεί την μεγάλη οικονομική κρίση που εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα αναφερθώ σε αναλύσεις των αιτιών και ούτε σε προβλέψεις επιδείνωσης, που λίγο πολύ όλοι τις αναμένουμε.
Αντίθετα κρίνω πολύ σημαντικό να δώσω μια κρίσιμη σύσταση που μπορεί να εμποδίσει σε ένα βαθμό την επιδείνωση που όλοι περιμένουμε.
Να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας μας και θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες μας!
Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα αλλαγών στις αγοραστικές μας συνήθειες.
Υπάρχουν πολλές Ελληνικές εταιρείες που λίγο πολύ όλοι τις ξέρουμε.
Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες Ελληνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών με αξιόλογα προϊόντα ισάξια με αυτά των πολυεθνικών και εισαγωγής.
- Αντί για τυρί gouda ή edam, ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.
Προτιμήστε αναψυκτικά Lux, ΕΨΑ, ΚΛΙΑΦΑ, ΑΓΝΗ.
Μπύρες Kraft, Βεργίνα ή ακόμα καλύτερα προτιμήστε ελληνικά κρασιά.
μακαρόνια Μέλισσα.
Αντί για σκληρό τυρί Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια και την φέτα μας.
Αντί για γάλα και παγωτά εισαγωγής, αγοράστε ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΑΥΑΚ, Όλυμπος, ΔΕΛΤΑ. Αντί για Ουίσκι, αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά.
Προτιμήστε σοκολάτες και γλυκίσματα ΙΟΝ.
Προτιμήστε Ελληνικά όσπρια λαχανικά και φρούτα.
Και φυσικά προτιμάτε μόνο Ελληνικό μέλι γιατί είναι και το καλύτερο!
Αντί για ταξίδια εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα και μόνο!
Για τις οικοδομικές εργασίες (χτίστες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς κ.λ.π.) προτιμήστε έλληνες μαστόρους. Αν είστε εργοδότες προτιμήστε ελληνικά χέρια.
- Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, αποδυναμώνετε τις ελληνικές παραγωγές. Αποδυναμώνοντας Ελληνικές Παραγωγές, βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας. Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές Παραγωγές σε τόσο δύσκολους καιρούς, βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας!
- Όταν αγοράζετε εισαγόμενα προϊόντα, ουσιαστικά δίνετε ένα 50% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών.
Σκεφτείτε επίσης ότι αν η κάθε Ελληνική Οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε χίλιες οικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην αγορά!
Ή πιο απλά, 1000 οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον! Αλλάζοντας απλά την κατανάλωση από προϊόντα πολυεθνικών και από εισαγόμενα προϊόντα. Τελικά σκεφτείτε ότι αν όλοι μας υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια, τότε 1.000.000 οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη 100.000-150.000 συμπατριωτών μας!
Ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζετε τα Ελληνικά προϊόντα είναι το BAR CODE.
Όλα τα Ελληνικά προϊόντα, (και αυτά βέβαια των πολυεθνικών που παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα), ξεκινούν με 5 20.
Τα 3 πρώτα ψηφία στο BAR CODE δείχνουν την χώρα προέλευσης.Επομένως όταν κάνετε την επόμενη αγορά σας, σκεφτείτε ότι ίσως να βοηθάτε μεσοπρόθεσμα την επαγγελματική σας εξέλιξη ή την επαγγελματική εξέλιξη αγαπημένων σας προσώπων.

3 σχόλια:

  1. Δημήτρη πόσο δίκαιο έχεις
    Μακάρι να το κάνουν όλοι,θα είταν μία ανάσα για πολλούς.
    (Η φωτο δέν φαίνεται καλά.Πώς μπορώ να την έχω ??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ σωστα και σοφα τα λογια σου.θα τα μεταδωσουμε παντου .μπραβο σου δημητρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δούλευα μέχρι πρόσφατα στην παραγωγή μπύρας, τώρα εχω πάει σε κλάδο των τροφίμων. Προτείνω να πίνουμε όποια μπύρα ταιριάζει στο γούστο μας και θεωρούμε ότι πωλείται σε λογική τιμή. Κατά τα άλλα ξέρω ξένες μπύρες που δίνουν περισσότερα στη χώρα απότι ορισμένες ελληνικές, όπως και ελληνικές μονάδες που κάνουν καλή προσπάθεια και αξίζουν της προσοχής μας (και ταιριάζουν στη γεύση μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή