Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΥΡΕΟΠΑΓΙΔΑΣ

Ο Μάρτης με τούτα και με κείνα οδεύει προς το τέλος του. Οι εργασίες στις αποθήκες επίσης ολοκληρώνονται, και όλα είναι έτοιμα για μια δυναμική είσοδο στην μελισσοκομική χρονιά που έρχεται, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές μας.
Η φύση ξεκινάει το έργο της, βάζοντας τις δικές της πινελιές, καθώς οι μέλισσες και τα άλλα έντομα φλερτάρουν μαζί της. Σε λίγο (και σε μερικές περιοχές από τώρα), θα αρχίσει να οργιάζει γεμίζοντας με πολύχρωμα άνθη κάθε λογιών, όλες τις πλαγιές, τους λόφους, τα λιβάδια, και τα μελισσάκια μας θα κάνουν υπερωρίες για να μαζέψουν γύρη, νέκταρ και μελιτώματα.Τότε που η γύρη είναι περισσή (κατά την κρίση του μελισσοκόμου) μπορούμε να τοποθετήσουμε γυρεοπαγίδες σε δυνατά μελίσσια για συλλογή γύρης που θα την χρησιμοποιήσουμε για ανθρώπινη βρώση ή θα την καταψύξουμε για να φτιάξουμε γυρεόπιτες για να τροφοδοτήσουμε τα μελίσσια μας τις εποχές που η φύση δεν έχει και τα μελίσσια την χρειάζονται.Υπάρχουν πολλοί τύποι γυρεοπαγίδων, και αρκετοί μελισσοκόμοι κατασκευάζουν και τοποθετούν αυτοσχέδιες. Εγώ χρησιμοποιώ αυτήν της φωτογραφίας και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα (κατά την δική μου άποψη) σε όλα τα επίπεδα, και θα παρουσιάσω μια εύκολη τοποθέτηση της συγκεκριμένης γυρεοπαγίδας.
1. Κόβουμε ένα ξύλινο πηχάκι μήκους όσο και το μήκος της γυρεοπαγίδας και πάχους περίπου 2 X 3cm2. βιδώνουμε το πηχάκι πάνω στην γυρεοπαγίδα από την πλευρά των 2cm, με τον τρόπο που δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.
3. στη συνέχεια τοποθετούμε την γυρεοπαγίδα στην είσοδο της κυψέλης, και βιδώνουμε μια βίδα με γωνία (σαν εκείνες που χρησιμοποιούμε στις ξύλινες εισόδους των κυψελών) και στερεώνουμε την γυρεοπαγίδα. Έτσι μπορούμε εύκολα να τοποθετήσουμε ή να αφαιρέσουμε την γυρεοπαγίδα χωρίς να ενοχλήσουμε το μελίσσι.Καλή επιτυχία!
Ετούτη την εποχή καλό είναι να αρχίσουμε να τοποθετούμε και σφιγγοπαγίδες γιατί θα αρχίσουν τις επιθέσεις στις κυψέλες.

3 σχόλια: