Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Μια από τις εργασίες του μελισσοκόμου και ίσως η πιο κοπιαστική είναι η μεταφορά των κυψελών. Όλοι οι μελισσοκόμοι ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τις εργασίες μας λιγότερο δύσκολες και πιο σύντομες για να ενοχλούμε όσο το δυνατόν λιγότερο το μελίσσι. Όλοι ξέρουμε πως κατά την μεταφορά τα μελίσσια αγριεύουν δεδομένου ότι συνήθως οι διαδρομές είναι σε χωματόδρομους και πολλές φορές για πάνω από μια και δυο ώρες. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στην μεταφορά γιατί όλοι έχουμε επιλέξει την διαδικασία και τον τρόπο που μας βολεύει. Καλό θα ήταν όμως να μοιραζόμαστε ιδέες και απόψεις για να κάνουμε την δουλειά μας καλύτερη. Γι αυτό λοιπόν θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιδέα η οποία ίσως για κάποιους να είναι γνωστή. Αφορά την στήριξη των πλαισίων κατά την μεταφορά, όταν η γονοφωλιά ή το πάτωμα δεν είναι γεμάτο με πλαίσια και υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από τους κραδασμούς και να στραβώσουν ή να σπάσουν και να καταστραφούν τα κεριά. Κάποιους τρόπους που έχω δει και εφάρμοζα κι εγώ μέχρι τώρα είναι οι εξής:
1. με καρφάκι.Με αυτόν τον τρόπο μετά από πολλές χρήσεις δημιουργούνται πολλές τρύπες στα σημεία καρφώματος με αποτέλεσμα να μην στέκεται πια το καρφί.
2. με κερί.Με αυτόν τον τρόπο όταν η θερμοκρασία είναι μεγάλη, το κερί δεν αντέχει τους κραδασμούς με αποτέλεσμα να φεύγει από την θέση του.
3. με ξύλινα πηχάκια.Με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει για διαφορετικό αριθμό πλαισίων να έχουμε και το κατάλληλο πηχάκι, που σημαίνει σπατάλη χρόνου και όγκος δουλειάς για να κατασκευάσουμε πηχάκια για κάθε περίπτωση.
Όλα αυτά λοιπόν με έβαλαν στην διαδικασία να ψάξω να βρω κάτι που να είναι ευέλικτο και εύχρηστο, οικονομικό, να καλύπτει όλες τις ανάγκες ανάλογα με τα πλαίσια, και να μην δημιουργεί πρόβλημα στην κυψέλη και στην διαδικασία μεταφοράς. Λόγω της κύριας δουλειάς μου (που είναι υπεύθυνος πωλήσεων) έχω να κάνω με πολλά χαρτιά, έγγραφα, παραγγελιόχαρτα κ.λ.π. χρησιμοποιώ κλιπ για να ομαδοποιώ τα χαρτιά. Τυχαία λοιπόν καθώς κρατούσα στα χέρια μου ένα κλιπ μου ήρθε η ιδέα.
Και πράγματι. Το δοκίμασα στην πράξη και στέφθηκε με επιτυχία.
Όποιος συνάδελφος θέλει ας το δοκιμάσει για να διαπιστώσει και ο ίδιος.
Η πρώτη φωτογραφία με τα μελίσσια στο τρέιλερ είναι κάποιου μελισσοκόμου που δεν ξέρω ποιος είναι. Το είδα κάπου στην Κωπαΐδα και το φωτογράφισα.
Δημήτρης Δημητρίου

11 σχόλια:

  1. Δημήτρη κάλος ήρθες και καλές αναρτήσεις.
    Πολύ καλή η ιδέα σου με το κλιπ.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 22 Αυγούστου 2008 έιχα μια ανάρτηση για τα σφηνάκια (σφήνες) στις κυψέλες.
    Χωρίς καρφιά και σφυριά γίνεται ασφαλέστατη μεταφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συγκράτησης των πλαισίων , θυμάμαι παλιά δέναμε με σύρμα το τελευταίο πλαίσιο ή γεμίζαμε με άδεια πλαίσια τα κενά.Ωστόσο πλην παραφυάδων ή μικρών μελισσιών δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα , εξάλλου η πρόπολη που βάζουν οι μέλισσες στους ορθοστάτες , συγκρατεί τις μετακινήσειςτων πλαισίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Δημήτρη έξυπνη λύση με ελάχιστο κόστος.Μέχρι τώρα "δούλευα" βίδα αλλά τώρα θα δοκιμάσω τα κλίπς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Δημήτρη, τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή που μας έκανες; Η περιοχή μας έχει ανάγκη από ένα μελισσοκομικό μπλόγκ, τώρα περισσότερο από ποτέ. Είμαι σίγουρος οτι το ΜΕΛΙ ΕΛΙΚΩΝΑ θα καλύψει αυτή την ανάγκη με επιτυχία. Αν θέλεις κάτι, είμαστε και μεις εδώ. Μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΝΟ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΕΣΥ ΣΑΝ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΣΥΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ!
    ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ?
    ΑΝ ΝΑΙ, ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δημήτρη καλώς όρισες ! Αν και πάντα στερεώνω τα πλαίσια με κερί χωρίς μέχρι τώρα κάποιο πρόβλημα , οφείλω να αναγνωρίσω την αποτελεσματικότητα της ιδέας σου.
    Του χρόνου μάλλον Αλυκή θα έρθω για θυμάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη πράγματι είναι έξυπνη η ιδέα σου με το κλιπ. Θα το δοκιμάσω στην επόμενη μεταφορά και θα σου πω τις εντυπώσεις μου. Εκ πρώτης φαίνεται πρακτικό. Όσο για το blog μπράβο που το ξεκίνησες γιατί εγώ λόγω έλειψης χρόνου και γνώσεων με την ηλεκτρονική τεχνολογία δεν το έχω προχορήσει. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλως τον και καλες αναρτησεις.Πολυ καλος ο συνδετηρας,αλλα ακομα καλυτερος εσυ που το μοιραστικες!Τι τρειλερ τερας ειναι αυτο?Πως το κουμανταρεις?Δεν εχεις προβληματα στο δρομο?Σε ρωτω γιατι σκεφτομαι να φτιαξω και εγω ενα αλλα φοβαμαι λιγο για τη διαδρομη.Καλοριζικο και παλι το blog!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κωστα σ’ ευχαριστώ για την συμμετοχή σου και εύχομαι για σένα και την οικογένειά σου καλές γιορτές και πάνω από όλα υγεία.
    Όσο για το τρέιλερ όπως αναφέρω και στο τέλος της ανάρτησης δεν είναι δικό μου. Απλά κάπου το είδα μου άρεσε και το φωτογράφισα. Αν το προσέξεις θα δεις ότι όλες οι κυψέλες είναι σε τέτοια θέση που δεν χρειάζεται να τις κατεβάσεις από το τρέιλερ για να δουλέψουν τα μελίσσια και αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση και το φωτογράφισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή