Κρύο …καιρός για δύο.
Για δύο σφηνάκια ρακόμελο σε κάποιο ζεστό καφέ ή στο σπίτι πλάι στο τζάκι με καλή παρέα και καλό μεζέ.
Δεν ξέρεις τι είναι το ρακόμελο;
Θα σε μαλώσω!
Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται για βρασμένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι), ενώ το εμπλούτιζαν με αρκετά επιπλέον μυρωδικά (γαρύφαλλο, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο κ.α), κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό και ευκολόπιοτο.
Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι
το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, η έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό
οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι. Το γεγονός ότι σερβίρονται σε σφηνάκι και καταναλώνονται τσάκ μπάμ το ένα μετά το άλλο, τα κάνει άκρως εθιστικά και επικίνδυνα. Εγώ σας προειδοποίησα και αμαρτία ουκ έχω!
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε «σπιτικό» ρακόμελο με την παρέα σας η συνταγή είναι σχετικά απλή. Θα χρειαστείτε:
1,5 λίτρο ρακή,
1/2 κιλό μέλι,
1/2 κιλό ζάχαρι,
διάφορα μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο ). Ετοιμασία:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε νερό με τα διάφορα μυρωδικά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ποσότητα όσο 3-4 ποτήρια και το σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει (προσοχή να μην πάρει βράση!) και να πάρει χρώμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο νερό των μυρωδικών και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος τη ρακή (μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το ρακόμελο).
Εναλλακτική, πιο απλή συνταγή:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε προσεχτικά την ρακή κι έπειτα το κατεβάζετε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή το ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
Και φυσικά δεν νοείται ρακόμελο ξεροσφύρι.
Μια ποικιλία που μπορούμε να συνοδεύσουμε το ρακόμελο είναι η εξής:
Σε μια πιατέλα βάζουμε στη μέση κομμάτια από παστέλι με μέλι, γύρο γύρο κράκερς, και επάνω στα κράκερς καπνιστή γαλοπούλα και παρμεζάνα σε φλέικς εναλάξ.
Προσοχή: δύο σφηνάκια είναι για τον βήχα, τρία για το κρυολόγημα, από τέσσερα και πάνω... νίπτω τας χείρας μου!
Βοιωτία:Που χιονίζει τώρα-Βραδινή εικόνα των οδικών μας δικτύων-Βίντεο
-
ΜΕ ΔΥΟ εκχιονιστικά – αλατιέρες επιχειρούμε, τώρα και για όσο χρειαστεί,
στο ΛΙΒΑΔΙ
Περισσότερα εδώ
Πριν από 4 ώρες
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ.....ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΤΗΝ ΘΕΣ???
ΑπάντησηΔιαγραφήH ζάχαρη δεν του προσθέτει τίποτα. καλό είναι να αποφεύγεται. Αν το θέλετε ποιό γλυκό βάλτε περισσότερο μέλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερη συνταγη σ'ευχαριστουμε καθως επισης και τα παιδια που μας εδωσαν την καλυτερη λυση....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντελή, Γιάννη, Βαγγέλη, γεια σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να είμαι ειλικρινείς αυτή η προσθήκη της ζάχαρης με χάλασε κι εμένα λίγο, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή θέλει και την ζάχαρη για να πετύχει η γεύση.
Μπορούμε όντως να μειώσουμε λίγο την ζάχαρη και να αυξήσουμε το μέλι αλλά αλλάζει λίγο το αποτέλεσμα στη γεύση. Επίσης προτείνω εναλλακτική συνταγή και πιο εύκολη χωρίς καθόλου ζάχαρη. Είναι θέμα γούστου. Σαν μελισσοκόμος θα προτιμήσω την δεύτερη. Αν υπάρχει και άλλη πρόταση, να η ευκαιρία να κατατεθεί. Φαντάζομαι πως οι φίλοι από την Κρήτη θα έχουν να μας προτείνουν κάτι πολύ καλύτερο. Παντελή;
δοκημαστε με μελι απο πορτοκαλιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήδε χρειαζετε τιποτα αλλο μεσα!!!
Η κλασική συνταγή είναι χλιαρή τσικουδιά με λίγο μέλι μέσα και τίποτα άλλο!!! Αν θυμάστε ο Αντρέας Παπανδρέου έπινε ουίσκι με μέλι!! Αυτό που σου κάνει καλό είναι το μέλι και λίγο το οινόπνευμα!!! Εμείς στα Χανιά είχαμε το μαγιανό μέλι ( πορτοκάλι , φασκομηλιά, θρύμπα, θυμάρι ,κλπ!! Άρα αν ρωτήσεις Χανιώτη θα σου πει με αυτό το μέλι το φτιάζαμε…. Αν ρωτήσεις Λασιθιώτη θα σου πει με πεύκο και θυμάρι!! Ο κάθε ένας με ότι είχε!! Σήμερα πειραματιζόμαστε και βάζουμε διάφορα άλλα μπαχάρια και βότανα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλό ρακόμελο είναι αυτό που σου αρέσει εσένα και όχι ότι σου επιβάλουν να σου αρέσει!!
Εναλλακτικός τρόπος είναι πρώτα τρώς το μελάκι και μετά πίνεις την ρακή.Ετσι δέν μπερδεύονται οι γεύσεις.Αν το θέλεις πιό δυνατό ,πίνεις περισσότερη ρακή !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστος
ΑπάντησηΔιαγραφή