Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ

Με την απόφαση με αριθμό 142/2010 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς εγκρίθηκε στις 06/03/2010 το καταστατικό του συλλόγου, που ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα τον Αλίαρτο Βοιωτίας, με την επωνυμία, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ «ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΙ», σύμφωνα με το οποίο σκοποί του είναι:
1. Η ηθική εξύψωση των μελών του συλλόγου
2. Η δια παντός νομίμου μέσου προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων τους
3. Η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ αυτών
4. Η μελέτη, προστασία, υποστήριξη, αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών στην κοινωνία και πολιτεία
5. Η προαγωγή και ανάπτυξη της μελισσοκομίας, δια μέσου των εκ της πολιτείας θεσπιζόμενων νόμων, διαδικασιών και λειτουργιών
6. Η επισήμανση πηγών και στόχων, η καλλιέργεια και προβολή αυτών, ώστε να αποφέρουν οικονομικά οφέλη και ανάπτυξη της μελισσοκομίας και διατάσσονται τα νόμιμα.
Λιβαδειά 19/07/2010

Μετά από ψηφοφορία των 22 μελών του συλλόγου εξελέγη 5μελή διοικούσα επιτροπή και τρία αναπληρωματικά μέλη αποτελούμενη από:
1. Ιουλία Καταλειφού, Πρόεδρος
2. Λάμπρο Κώνστα, Αντιπρόεδρος
3. Κωνσταντίνο Σταμούλη, Γραμματέας
4. Βασιλική Μαυροειδή, Ταμίας
5. Ελένη Παναγιώτου, μέλος
6. Κωνσταντίνο Γατή, αναπληρωματικό μέλος
7. Παναγιώτη Τσιγαρίδα, αναπληρωματικό μέλος
8. Ευάγγελο Μπαλόκα, αναπληρωματικό μέλος.

Σήμερα ο αριθμός των μελών έχει φτάσει στα 54 και οι εγγραφές δεν σταματούν εδώ. Για όσους μελισσοκόμους και φίλους της μέλισσας αντιπροσωπεύουν οι παραπάνω προσδοκίες και στόχοι του συλλόγου, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές και φυσικά χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στην Πρόεδρο κυρία Ιουλία Καταλειφού στα τηλέφωνα 22680 23866, 6974507926.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΟΧΙ στα παράνομα ραντίσματα.

Η Δευτέρα 2 Αυγούστου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την μελισσοκομία.
Είναι η ημέρα που ενώνεται η μελισσοκομική κοινότητα και με μια φωνή λέμε
ΟΧΙ στα παράνομα ραντίσματα.
Λέμε ΟΧΙ στην μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Με την διαμαρτυρία μας αυτή, δεν υποστηρίζουμε να μην ραντίζουν οι αγρότες μας.
Υποστηρίζουμε όμως να ραντίζουν με ποιο ορθολογικό τρόπο.
Θέλουμε να εφαρμοστούν οι οδηγίες της πολιτείας που ορίζουν, ράντισμα μόνο πριν η μετά την ανθοφορία, ράντισμα μετά την δύση του ηλίου, που δεν πετούν οι μέλισσες, και ράντισμα με όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά φάρμακα.
Ζητάμε από το υπουργείο να λάβει υπόψην του και τους μελισσοκόμους στο νέο νομοσχέδιο που δημιουργεί για τα φυτοφάρμακα.
Ζητάμε από τα ΜΜΕ και από τους Έλληνες και ξένους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας.
Γιατί αυτό το πρόβλημα, είναι πρόβλημα όλων μας.

Υποστηρίζουμε ότι γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το διαψεύσει.
Θέλουμε επίσης να κάνουμε γνωστό ότι η εμβάπτιση των σπόρων σε νεονικοτινοειδή φάρμακα, έχει σαν αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να μπαίνουν στους ιστούς των φυτών και να καταλήγουν και στο άνθος σκοτώνοντας τις μέλισσες και στους καρπούς των φρούτων καταλήγοντας στο πιάτο μας.
Αυτή η αλόγιστη χρήση, έχει σαν πρώτη καταστροφική συνέπεια την μέλισσα.

Κι επειδή ο κύκλος της ζωής στον πλανήτη είναι σαν αλυσίδα, όταν σπάσουμε έναν κρίκο, τότε αυτομάτως καταρρέει ολόκληρος ο κύκλος.
Όταν πεθάνει η μέλισσα δεν θα υπάρχει επικονιαστής για τα φυτά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φυτά και τα αγροτικά προϊόντα να μην παράγουν τις ποσότητες που παράγουν σήμερα, θα έχουν μια μείωση κατά τα 2/3 της σημερινής παραγωγής με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του πλανήτη να λιμοκτονήσει.
Κι αν αυτό μοιάζει μακρινό έχουμε τρανά παραδείγματα, από χώρες του εξωτερικού όπου εκεί οι αγρότες παρακαλάνε και πληρώνουν τους μελισσοκόμους να πάνε μέλισσες κοντά σε καλλιέργειες για να υπάρξει σωστή επικονίαση.
Δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα μας σε αυτή την κατάσταση.
Δεν θέλουμε να δούμε την χώρα μας που αυτή την στιγμή είναι πρώτη στην Ευρώπη σε μελισσοσμήνη να ξεμείνει από μέλισσες, ούτε θέλουμε οι μελισσοκόμοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα στο μέλλον μπροστά σε τόσο σοβαρά προβλήματα.
Δεν θέλουμε οι χώρα μας να χάνει έσοδα σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία, λόγο μειωμένης παραγωγής μελιού εξ αιτίας των φυτοφαρμάκων, και φυσικά ούτε και οι μελισσοκόμοι να γίνονται ακόμα φτωχότεροι λόγο της κατάστασης αυτής.
Η χώρα μας είναι τέταρτη σε παραγωγή μελιού στην Ευρώπη και το μέλι μας στο μεγαλύτερο ποσοστό του γίνεται εξαγωγή, εξασφαλίζοντας πολύτιμα έσοδα στο κράτος μας.
Όλα αυτά τα θεωρούμε πολύ σημαντικά και θέλουμε να μπει μια τάξη τώρα.
Θέλουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι που ορίζει η πολιτεία τώρα.
Είναι λυπηρό την στιγμή που υπάρχουν οι νόμοι, αυτοί να μην εφαρμόζονται.
Και είναι ακόμα ποιο λυπηρό την στιγμή που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, το κράτος μας να κάνει τα στραβά μάτια και να μην τιμωρεί κανέναν και ποτέ.
Σήμερα εμείς οι μελισσοκόμοι νεότεροι στην πλειοψηφία της κίνησης αυτής, αλλά και παλιοί ενώνουμε τις φωνές μας, χωρίς να κραυγάζουμε, σήμερα δεν κλείνουμε δρόμους, δεν κατεβάζουμε διακόπτες, δεν κάνουμε κακό στην ίδια μας τη χώρα, δεν διώχνουμε τουρίστες εν καιρό οικονομικής κρίσης.
Σήμερα αναδεικνύουμε το πρόβλημα μας, με όμορφο και πρωτότυπο τρόπο.
Σήμερα εμείς οι μελισσοκόμοι που έχουμε άμεση επαφή με την φύση, σας λέμε ότι αυτή κινδυνεύει.
Πρέπει τώρα να μπει ένα τέλος στα παράνομα ραντίσματα πριν να είναι πολύ αργά, πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι νόμοι.
Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει και να ρυθμίσει σωστά τα των ραντισμάτων.
Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει θέση.
Καλούμε τα ΜΜΕ της χώρας μας να αναδείξουν το πρόβλημα.
Καλούμε το λαό να κατανοήσει και να στηρίξει την προσπάθεια μας.
Υπενθυμίζουμε τα λόγια του Αϊνστάιν που είπε ότι «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»
Πολίτες της Ελλάδας, πολίτες του κόσμου ας ενώσουμε τις φωνές μας κι ας φωνάξουμε όλοι μαζί.
Σταματήστε να σκοτώνετε τις μέλισσες.
Σταματήστε να δολοφονείτε τη φύση.
Δώστε τέλος στα παράνομα ραντίσματα.